Damir Šaban

Fotografija: Mare Milin

Biografija

Rođen je 18. ožujka 1958. u Zagrebu. Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu završio je 1980. Bio je član kazališne skupine Akter (Koja gora Ivo, Kažu da je sova nekad bila pekareva kći, Spašeni) i GK Trešnja (1982–1986), u kojem je igrao Aljošu u Braći Karamazovima. Potom u GDK-u Gavella tumači Ludwiga u predstavi E, moj Meier Ranke Mesarić, u zagrebačkom Centru za kulturnu djelatnost Petera u Shakespeare the Sadist Branka Brezovca te u Narodnom pozorištu Subotica Demetrija u Titu Androniku i Johana Dracha u Heimatu, obje u režiji Dušana Jovanovića. Od 1990. stalni je član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih. U istom kazalištu autor je projekta Gustlsalon (1995), kabareta po tekstovima A. G. Matoša koji je izveden više od četiristo puta. Režirao je i glumio u predstavi Odiseja 2001 koja je gostovala na više međunarodnih festivala. Snimio je brojne televizijske drame, a širem gledateljstvu poznat je kao Mazalo iz TV serije Smogovci.

Važnije uloge u ZKM-u: David u Davidu i Golijatu redatelja Ž. Oreškovića, Princ Oles u Naciji P. Magellija, Porozorov u Tri sestre B. Brezovca, Charlie B u Charlieju Brownu S. Banović, uloga u Gustlsalonu A. G. Matoš, Rajko u Domu od kiše M. Carića, Ivan u Grad u gradu N. Rajković i B. Jelčića, On u Insektariju A. Ingenhaaga, uloge u predstavama Konačno kraj N. Kleflin, Veliki meštar sviju hulja B. Brezovca, Zaštićena zona D. Jovanovića, A. G. Matoš u Kamov, smrtopis B. Brezovca, Knez Ščerbacki u Ani Karenjinoj, i Jevgenij Sergejevič Dorn u Galebu V. Senjina, Doktor u Braku Marije Braun T. Alagić Vlašić, Otac sina jedinca u Ovo bi mogla biti moja ulica A. Tomić, General Ivan Fjodorovič Jepančin u Idiotu I. Popovskoga, Netko u Sada je, zapravo, sve dobro O. Lozice, Jeremija u Alanu Fordu D. Harjačeka.

Novije ZKM-ove predstave u kojima glumi: Emil i detektivi, Kristofor Kolumbo, 4.48 Psihoza, Mirni dani u Mixing Partu, Alan Ford, Sada je, zapravo, sve dobro, Idiot, Moj sin samo malo sporije hoda, Fedrina ljubav, Ovo bi mogla biti moja ulica, Brak Marije Braun, Noć pjeva pjesme svoje, Koko u Parizu, Galeb, Ana Karenjina.

Predstave