Edvin Liverić

Fotografija: Mare Milin

Biografija

Rođen je 1970. u Rijeci, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 1995. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Neko vrijeme bio je član Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, a od 1995. stalni je član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih. Od 1996. do 2005. bio je vanjski suradnik ADU-a (na katedri za scenski pokret), a od 2013. vanjski je suradnik studija Gluma, mediji, kultura Sveučilišta u Rijeci. Kao član Hrvatskog instituta za pokret i ples od 1996. do 2005. bio je selektor i asistent umjetničke ravnateljice festivala Tjedan suvremenog plesa. Od 2003. umjetnički je ravnatelj Festivala Street Art u Poreču. Suosnivač je kazališne skupine TRAFIK. Usko je povezan s plesom i teatrom pokreta te ostvaruje veliki broj uloga u domaćim kazalištima i u inozemstvu (Italija, Nizozemska, Njemačka, Singapur). Djeluje kao suradnik za scenski pokret na mnogobrojnim kazališnim produkcijama u Hrvatskoj i Sloveniji. Glumi u stranim i domaćim filmskim i televizijskim produkcijama. Dugogodišnji je hrvatski predstavnik u europskoj kazališnoj mreži Aerowaves. Dobitnik je Nagrade Vladimir Nazor kao dio kolektiva predstave Imago.

 Važnije uloge u predstavama: Imago, Žudnja, 50% (Teatar EXIT); Hamper, Kraljevo, Insektarij, Događaj u gradu Gogi, Put oko svijeta u 80 dana (ZKM); Proces, Woyzeck (HNK u Varaždinu); Granica, Dundo Maroje (Talijanska drama HNK-a Ivana pl. Zajca); Sat u kojem nismo znali ništa jedni o drugima (Mittelfest, Cividale del Friuli); Koora (HIPP i Plesni teatar Ljubljana); Crossings (TRAFIK i The Necessary Stage iz Singapura).

 Režirao je nekoliko kazališnih predstava: Bračni prizori (Teatar ITD), Eva Braun i Igre u dvorištu (Teatar EXIT), Draga Elena Sergejevna (Teatar ŠKUC i Glej, Ljubljana), Draga Elena Sergejevna (ZKM), Pozdrav s Jadrana i Diva (TRAFIK), Teškoće s izražavanjem (Teatar ŠKUC i Cankarjev dom, Ljubljana), Neboder (INK GK Pula), Rimske noći (Talijanska drama HNK-a Ivana pl. Zajca), Teškoće s izražavanjem (Teatar ITD).

 Novije ZKM-ove predstave u kojima glumi: Mirni dani u Mixing Partu, Alan Ford, Ovo bi mogla biti moja ulica, Revizor, Put oko svijeta u 80 dana, Brak Marije Braun, Gulliverova putovanja, Najbolja juha! Najbolja juha!, Veliki Gatsby, Victor ili djeca na vlasti, Ana Karenjina.

Predstave