Urša Raukar

Fotografija: Mare Milin

Biografija

Rođena sam davne 1960. godine u lijepom gradu Zagrebu. Tu sam završila Klasičnu gimnaziju, srednju glazbenu školu i Akademiju dramske umjetnosti. Od diplome 1983. stalno sam zaposlena u ovom, meni najdražem, kazalištu.

U dvadeset godina u Zagrebačkom kazalištu mladih odigrala sam šezdesetak uloga, od malih epizodnih do glavnih, od Bake u Igrajmo se Crvenkapice, Kraljice majmuna u Knjizi o Džungli, gđe. Accousticus u Č.P.G.A., Jo u Malim ženama, Morske vještice u Maloj sireni do Penelope u Odiseju i sinu, Elegantne dame u Robertu Zuccu, Olge u Tri sestre, Madame u Kraljevu, Sirke u Bijelom zecu, Žane u Skakavcima. Radila sam s Paolom Magellijem, Christianom Colinom, Januszom Kicom, Vitom Tauferom, Ivicom Kunčevićem, Vasilijem Senjinom i mnogim drugim redateljima. Poseban kazališni užitak bile su mi predstave Renea Medvešeka Hamper, Brat magarac i Vrata do u kojima je u glavnoj ulozi bio ansambl i njihovo profesionalno zajedništvo.

Povremeno sam glumila na Dubrovačkim ljetnim igrama (posljednja mi je uloga Psihijatrice u Pirandellovu Henriku IV. u režiji Nenni Delmestre), snimala sam radiodrame, katkad i televizijske drame, te manje filmske uloge domaće produkcije i koprodukcije. Sviram klavir i nešto malo harmoniku i svako toliko pomislim da sam možda trebala otići na Muzičku akademiju, a ne na ADU, ali što je, tu je. Možda u sljedećem životu… Ponajprije sam kazališna glumica, vjerna ZKM-u, u kojem živim svoj profesionalni život u vrhunskom ansamblu, koji je stalni poticaj za daljnji rad i traženje.

Novije ZKM-ove predstave u kojima glumim: Čarobni brijeg, Elza hoda kroz zidove, Petar Pan, Kako smo preživjele, Mirni dani u Mixing Partu, Sada je, zapravo, sve dobro, Idiot, Moj sin samo malo sporije hoda, Put oko svijeta u 80 dana, Hamletpersona, Brak Marije Braun, Polet, Gulliverova putovanja, Najbolja juha! Najbolja juha!, Krijesnice, Veliki Gatsby, Galeb_, Baltazar ili potraga za čudesnom kapljicom, Skakavci, Vrata do, Mala sirena, Ana Karenjina.

Predstave