Alan Ford

Trajanje: 1 sat i 30 minuta
Redatelj: Dario Harjaček

Magnus / Max Bunker / Nenad Brixy / Dario Harjaček

Predstava Alan Ford postavlja tezu da tako dugo dok je novac kanonska vrijednost sistema i siromašni i bogati zapravo robuju istom bogu, jednako su smiješni i jednako vrijedni prezira.

Više o predstavi

Četrdeset godina po prvom objavljivanju Alana Forda u Hrvatskoj, jedinoj zemlji u kojoj je doživio istinski kultni status, teatarska verzija pokušava ući u duh jezika i smisao grotesknog humora njegovih tvoraca Magnusa i Maxa Bunkera kako bi progovorili o mistifikaciji pojmova siromaštvo i bogatstvo. Temeljna teza koja se provlači kroz strip (u njegovim najboljim nastavcima) bazirala se na tome da su siromaštvo i bogatstvo samo različite strane iste bijede uzrokovane veličanjem novca kao apstraktne vrijednosti koja nas vodi prema raju zemaljskom u kojem se svaka želja može ispuniti. Siromašni preziru bogate samo zato što i sami nisu bogati, bogati preziru siromašne zbog njihove beskrupulozne borbe za život.

Živeći u vrijeme u kojem se na duhovnom planu sve više ostvaruje ideja diktature proletarijata, preuzimanja vlasti od strane sirotinje u smislu političkog zaklinjanja u sirotinju kao ideala poštenja, skromnosti i moralne besprijekornosti, predstava bazirana na stripu Alan Ford željela bi razbiti tu sliku o sirotinji kao nositelju moralne čistoće. Siromaštvo je nešto što probuđuje ono najgore kod čovjeka, a ne ono najplemenitije, kako nam se iz dana u dan nameće kao floskula. Bogatstvo kao ostvarenje vrijednosti u svojoj je biti potpuno bezvrijedno. Predstava Alan Ford postavlja tezu da tako dugo dok je novac kanonska vrijednost sistema i siromašni i bogati zapravo robuju istom bogu, jednako su smiješni i jednako vrijedni prezira.

Centralni su likovi ove priče Alan Ford i Bob Rock, tajni agenti čuvene grupe TNT koji čekajući plaću koja nikako ne stiže iz dana u dan riskiraju vlastiti život radi ostvarivanja tuđeg profita. U situacijama u koje ih se stavlja oni su izloženi pogibelji, potpuno nespremni i bez istinske svijesti što treba napraviti i što će se sljedeće dogoditi. Njihov je temeljni pokretač za posao glad i neimaština, a nada iznenadni okret sudbine. Sreća. Glavni im je neprijatelj Superhik, anti-superjunak koji radeći kao djelatnik javne čistoće iz prezira prema prljavštini koju stvaraju siromašni odlučuje postati borac za pravdu, što znači oduzimati sirotinji da bi se dalo bogatima- onima koji znaju kako treba živjeti. Taj obrnuti sistem otvara prostor očuđenja u kojem svakidašnjica postaje dio jednog velikog nesporazuma, stavljajući pod znak pitanja vječito zazivanje Novca kao nasušne potrebe, kao putu prema zadovoljstvu, ostvarenju

 Premijera: 18. 5. 2013.

Filip Nola: Alan Ford

Jasmin Telalović: Bob Rock, Nosač namještaja

Doris Šarić Kukuljica: Broj Jedan

Zoran Čubrilo: Sir Oliver, Prvi bogataš

Damir Šaban: Jeremija, Klošar, Scenski radnik

Maro Martinović: Grunf, Crack

Milivoj Beader: Superhick, Smetlar

Katarina Bistrović Darvaš: Glumica, Prva svinja

Vedran Živolić: Burt Huxley, Samoubojica, Prvi glazbenik, Dijete

Kristijan Ugrina: Drugi glumac, Policajac, Karlo Veliki, Klošar, Inspektor Brock, Otac

Petar Leventić: Orlando, Djed Mraz, Drugi glazbenik, Nosač hladnjaka, Snimatelj

Nađa Perišić Radović: Netko drugi iz publike, Angelika, Klošarica, Beppa Joseph

Danijel Ljuboja: Klošar, Glasnik, Mladić, Lopov, Nosač hladnjaka

Nataša Dorčić: Druga svinja, druga dobročiniteljica

Marica Vidušić: Netko iz publike, Gospođa, Treća svinja, Prva dobročiniteljica

Barbara Prpić: Glas s radija

Edvin Liverić: Prvi glumac, Sljepac, Najavljivač, Neprijatelj

Dora Polić Vitez: Sluškinja, Djevojka, Helen Crack

Rajko Bundalo – Šef, Šef tehnike, Drugi bogataš