Brak Marije Braun

Redatelj: Tea Alagić Vlašić

Tekst: Reiner Werner Fassbinder

Brak Marije Braun priča je iz vremena obnove Njemačke nakon Drugoga svjetskog rata. Mariji Braun uspijeva uspon na društvenoj ljestvici, ali u osobnom životu - cijena je previsoka...

Više o predstavi

Godine 1979. na filmskom festivalu u Cannesu održana je premijera jednog od najuspješnijih filmova R. W. Fassbindera Brak Marije Braun. Njemačka glumica Hanna Schygulla kao Marija Braun ostvaruje legendarnu filmsku ulogu koja joj donosi međunarodnu slavu. Prvi film iz višeslojne, kritičke Fassbinderove trilogije o poslijeratnoj Njemačkoj završava se smrću – upravo u trenutku kada Njemačka osvaja titulu na Svjetskome nogometnom prvenstvu u Švicarskoj. Tragičan kraj prepun ironije – u trenutku njemačke pobjede kuća u kojoj su troje protagonista gori, dok komentator na radiju urla “Deutschland ist wieder was!” (Njemačka opet nešto znači!).

U društvu u kojem bogatstvo predstavlja vrhunac moći, čak i uspješna i samostalna žena kao Marija Braun naposljetku je prisiljena priznati sebi da ne predstavlja više od figure u insceniranoj igri koju pokreću muškarci. Teme su bliske i našem vremenu, kada se povijesni događaji ogole od politikantstva, kolektivnih krivnji i sličnih opsesija, te na kraju ostaje, uvijek i svugdje, samo osobna drama pojedinca u vrtlogu povijesti.

Premijera: 31. listopada 2009.

Katarina Bistrović Darvaš: Marija Braun

Frano Mašković: Herman Braun

Suzana Nikolić stalna suradnica: Betti

Krešimir Mikić: Willi

Zoran Čubrilo: Oswald

Doris Šarić Kukuljica: Majka

Kristijan Ugrina: Senkenberg, Matičar, Švercer, Prevoditelj na sudu, Kondukter, Američki vojnik

Urša Raukar: Bolničarka, Vevi, Žena u liječnikom uredu, Gospođa Devoald

Edvin Liverić: Bill, Odvjetnik, Nosač namještaja

Damir Šaban: Doktor, Tužitelj,Wetzler

Petar Leventić: Bronski, Amerikanac u vlaku, Američki biznismen, Američki vojnik, Novinar

Zdenka Marunčić: Gospođa Ehmke
Rajko Bundalo: Djed Berger, Čuvar u zatvoru