Brat magarac

Redatelj: Rene Medvešek

Sabrao i složio: Rene Medvešek

Brat magarac je predstava o životu svetog Franje Asiškog, jednog od najznačajnijih renesansnih crkvenih reformatora, utemeljitelja franjevačkog crkvenog reda i proklamatora siromaštva i jednostavnosti

Više o predstavi

Male ribe

Bio je slobodan poput vjetra, bio je vrlo slobodan u svom odnosu prema svijetu oko sebe. Svijet oko njega je bio, kako je navedeno, jedan splet feudalnih, obiteljskih i drugih oblika ovisnosti. Sva je zamisao sv. Franje bila u tome da bi Mala braća trebala biti poput malih riba koje bi mogle slobodno ulaziti u mrežu, u taj splet, i slobodno iz nje izlaziti. Oni su tako mogli postupati upravo zato što su bili male ribe i u tom smislu ribe koje lako izmiču. Nije bilo ničega čime bi ih svijet mogao zadržati, jer nas svijet uglavnom lovi za okrajke naše odjeće: ništavne, nebitne pojedinosti naših života. Jedan od franjevaca kasnije kaže: “Redovnik ne bi trebao ništa posjedovati osim svoje harfe”, misleći, pretpostavljam, reći kako ne bi trebao cijeniti ništa osim svoje pjesme, pjesme koju je on kao pjesnik – putnik dužan svirati pod prozorom svakog dvorca i kućice, pjesme radosti Stvoritelja u njegovu stvaranju i pjesme o ljepoti bratstva ljudi.

Gilbert Keith Chesterton
Sveti Franjo Asiški

 

Govor o dobru

Govoriti o dobru, samo o dobru, ne znači previdjeti zbilju, omalovažiti nevolje i muke koje snalaze mnoge, zanijekati bešćutnost koja se ispričava čovjeku, svesti svoj govor na djelomičnost. Govoriti o dobru, životno se zauzimati za njega, znači izricati svoje opredjeljenje, upućivati na izvor svojih nadahnuća, odrediti način svojega djelovanja, ulagati se čitav u ozbiljenje boljega, uljuđenijeg svijeta.
Zašutjeti o dobru bilo bi isto kao i previdjeti ga, zanijekati. Ugasiti. Ugasiti svijet. Ugasiti čovjeka. Ugasiti sebe.
Dobro je korijen svakoga bića, ono je u svakome životno prisutno. Ono je u svako doba sposobno potjerati nove izdanke, roditi novu zbilju. No, za zemlju svakoga bića nužni su strpljivi i nenametljivi vrtlari dobra, vrtlari koji postojano osluškuju zemlju i koji znaju prepoznati kada je ona dozrela da podari život. Vrtlari koji će znati podupirati život ne prisvajajući ga.

Stjepan Lice

Premijera: 24. ožujka 2001.