Elza hoda kroz zidove

Trajanje: 50 minuta
Redatelj: Ivan Planinić

Ivana Šojat Kuči

Predstava Elza hoda kroz zidove je diplomski projekt Jure Matulića s Odsjeka produkcije pod mentorstvom dr. sc. Snježane Banović, red. prof. art.

Više o predstavi

Predstava Elza hoda kroz zidove autorice Ivane Šojat Kuči je koprodukcija Zagrebačkog kazališta mladih i Akademije dramske umjetnosti nastala prema motivima poznatog i nagrađivanog romana „Unterstadt“ iste autorice koji se bavi povijesnom sudbinom njemačke manjine na području Jugoslavije tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Ta tema je dugo prešućivana i gotovo zaboravljena. Međutim, dramski tekst predstave je aktualan jer govori o sudbini običnih ljudi u srazu totalitarnih ideologija. Ivana Šojat Kuči jedna je od rijetkih književnica koja se bavila ovom tematikom i dramu je napisala prema istinitom događaju. Kao što je autorica rekonstruirala obiteljsku i povijesnu priču polazište za ovu inscenaciju bilo je rekonstrukcija autoričinog dramskog teksta. Ovo je njeno prvo dramsko djelo koje se izvodi u Zagrebu.

Predstava je diplomski projekt Jure Matulića, studenta produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti ADU, koji je okupio vrhunski umjetnički tim. Redatelj i dramaturg predstave je Ivan Planinić, student diplomskog studija kazališne režije i radiofonije ADU, koji ovom samostalnom režijom debitira u profesionalnom kazalištu.

Iz medija

Razgovor s Uršom Raukar, T portal
Novi list
Novosti

Pretpremijera: 28. 5. 2015.
Premijera: 29. 5. 2015.

Urša Raukar: Klara

Radoslava Mrkšić