Emil i detektivi

Trajanje: 70 minuta
Redatelj: Milan Trenc

Eric Kästner

Predstava je zamišljena kao multimedijski spoj starog i novoga, u kojem se videosnimke sukobljavaju s parnim lokomotivama.

Više o predstavi

Premijera predstave Emil i detektivi završetak je procesa koji je trajao gotovo deset mjeseci. U skladu sa željama Ericha Kästnera, autora adaptiranog romana, koji je htio mladoj publici predstaviti djecu sadašnjosti (ondašnjosti), njihove vršnjake onakve kakvi uistinu jesu, čime je roman za mlade izbacio na ulicu, i mi to želimo učiniti s ovim uprizorenjem Emila i detektiva. Izborom da djecu u predstavi glume djeca, a surađujući s vrsnim odraslim glumačkim kolegama, ostvarili smo ne samo suradnju glumačkog ansambla Zagrebačkoga kazališta mladih s njegovim Učilištem nego ćemo, nadamo se, ujedno pokazati da su mali glumci sposobni izdržati zahtjeve ove kompleksne, i za profesionalne glumce zahtjevne predstave. Pomnom podjelom uloga i stalnim radom s budućim malim glumcima, postupno povećavajući zahtjeve i njihove obveze te uključujući i njihove odrasle kolege, stvorili smo projekt koji organski sazrijeva u završnu fazu. Zamislivši predstavu kao multimedijski spoj staroga i novoga, u kojem se videosnimke sukobljavaju s parnim lokomotivama, odlučili smo zadržati najbolje iz obaju svjetova, iz obaju perioda. Scenografijom dominiraju LED svjetiljke, neonske reklame i dinamična izmjena svjetla i tame, ostvarujući fluidnost prostora i okvir unutar kojeg mašta gledatelja može izgraditi njihov vlastiti svijet. Dinamična uporaba songova i glazbenih akcenata u kontrapunktu je s igrom svjetla i sjene te potencira multimedijski aspekt samog uprizorenja; interaktivni videozid dominira sredinom pozornice i dočarava berlinske ulice i željezničke stanice onakvima kakve su bile nekad, a sve u multimedijskom ruhu digitalne ere. Namjera nam je napraviti gledljivu, komunikativnu predstavu koja će visokim estetskim standardima opravdati vrijeme i trud kako gledatelja tako i velike glumačko-scenske ekipe uključene u projekt. 

Milan Trenc, redatelj

Milan Trenc (1962.) diplomirao je filmsku režiju na ADU Zagreb u klasi prof. Kreše Golika. Bavi se animacijom, stripom, ilustracijom, filmskom i televizijskom režijom te pisanjem scenarija i knjiga. Njegove ilustracije objavljene su u New York Timesu, Time Magazinu, New Yorkeru, Washington Postu te Startu, Globusu i Večernjem Listu. Animirani filmovi uključuju Veliki Provod (Critics’ Choice, London Film Festival) te Slonić ide u vrtić (Prva nagrada, ASIFA Hrvatska i Anima Mundi, Brazil). Režirao je tv serije Zlikavci i Šareni vremeplov te dugometražni igrani film Zen priče. Po njegovoj slikovnici Noć u muzeju snimljen je istoimeni holivudski blockbuster. Predaje režiju na odsjeku Animacije i novih medija na ALU Zagreb.

Premijera: 7. veljače 2015.

Zoran Čubrilo: Erich Kästner, Ravnatelj banke

Jasmin Telalović: Grundeis

Damir Šaban: Natkonobar Klinčić, Nadstražar Jeschke, Reporter

Nataša Dorčić: Gospođa Tischbein (Emilova majka)

Dora Polić Vitez: Pekarica Wirth, Teta Marta, Blagajnica

Katarina Bistrović Darvaš: Emilova baka, Gospođa Jakob

Filip Nola: Zapovjednik postaje

Emil Tischbein: Andrija Žunac / Matija Tin Klarin
Gustav:
Borna Sertić / Matko Mihaljević
Profesor:
Korina Rožmarić / Nika Trenc Sato
Pony Hütchen: Nika Trenc Sato/ Korina Rožmarić/ Inja Munić
Dienstag:
Jan Rešetnik
Gerold:
Omer Hasanbegović
Petzold:
Karlo Gagulić
Mittenzwey:
David Milanović
Bleuer:
Luka Čubrić
Traugott:
Andrija Knežević
Krummbiegel:
Filip Jukić
Stražar:
Domagoj Mladić
Konobarica:
Nina Skočak / Helena Jurić Šinkec
Djeca:

Antun Antolović, Petrunjela Baće, Inja Munić, Nika Škorić, Jona Vrček, Lea Vukmanić i Anja Žužul
Glazbenici na snimci:

Igor Pavlica, Damir Prica Kafka i Nikola Santro