Folk Acts

Trajanje: 1 sat
Redatelj/ica: Saša Božić

Koprodukcija: Zagrebačko kazalište mladih, De Facto kazališna grupa i Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
Predstava je diplomski projekt studenta Marija Gigovića na Odsjeku produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti pod mentorstvom dr.sc. Darka Lukića, red.prof
Autorski projekt: Saše Božića i Petre Hrašćanec

Predstava je autorski projekt Saše Božića i Petre Hrašćanec za glumicu Natašu Dangubić te kafansku pjevačicu Višnja Vitas. Dvije izvođačice na sceni suprotstavljaju različite medije, različita iskustva i intimne svjetove koji nastaju iz prakse bavljenja vlastitim poslom.

Više o predstavi

Folk Acts ne bavi se moraliziranjem oko učinaka turbo folk kulture, niti želi kolonizirati turbo folk izvedenice u posvećeni, intelektualni prostor teatarske, crne kutije.
Višnja Vitas je, kao kafanska pjevačica, preko 30 godina svaku noć pjevala u kultnom zagrebačkoj kafani na rubu grada. Zajedno s glumicom Natašom Dangubić, progovorit će o svom pristupu radu i generacijama koje su uz nju, u noćnom klubu, stasale.
Predstava suprotstavlja emocionalni učinak koji proizvodi  kazalište i  glazbeni nastup te dovodi u pitanje siguran teritorij  i jednog i drugog tipa umjetnosti.
Sam naziv ukazuje na skrivenu političku poruku. Politička oštrica sadržana je i u mogućem prijevodu “događanje naroda”, koje je u projektu svedeno na propitivanje položaja glumica u kazalištu i položaja pjevačica u folk glazbi.
Predstava je diplomski projekt studenta Marija Gigovića na Odsjeku produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti pod mentorstvom dr.sc. Darka Lukića, red.prof.
Folk Acts je druga u nizu produkcija kazališne grupe De Facto kao dio višegodišnjeg istraživanja odnosa između izvođača i publike pod nazivom On entertainment.
Predstava nastaje u koprodukciji ZKM-a, kazališne grupe De Facto i Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

 

Premijera: 13. svibnja 2016

Predstava nije na oglašenom rasporedu.