Garaža

Redatelj: Ivica Buljan

Tekst: Zdenko Mesarić

Garaža je spoj znanstvene fantastike, drame i film noira. Njezini pandani mogu se pronaći u kultnim filmovima kao što su Rollerball, Fight Club ili Amores Perros, iako metaforički govori o užasima tranzicijskih zemalja.

Više o predstavi

Predstava je nastala prema istoimenom romanu Zdenka Mesarića, koji je dobio epitet najšokantnijega i najmučnijega hrvatskog romana. Gladijatorske borbe, obiteljsko nasilje, eksploatacija djece, socijalna zapuštenost – teme su koje govore o mogućem zastrašujućem scenariju iz bliske budućnosti. Garaža je spoj znanstvene fantastike, drame i film noira. Njezini pandani mogu se pronaći u kultnim filmovima kao što su Rollerball, Fight Club ili Amores Perros, iako metaforički govori o užasima tranzicijskih zemalja. U predstavi se miješaju scene izrazitog nasilja, s obiteljskim prizorima koji su biblijski citati, do potpuno nadrealistički obojenih sekvenci o eutanazijskom turizmu. Uz glumce Zagrebačkog kazališta mladih u predstavi nastupa i TBF, hrvatska grupa desetljeća.

Predstava Garaža realizirana je kao hrvatsko-američka koprodukcija Zagrebačkog kazališta mladih i glasovitog newyorškoga teatra La MaMa u kojemu je i praizvedena u siječnju 2010. godine. O uspjehu Garaže u New Yorku pisali su eminentni kazališni kritičari. Pišući za Time Out New kritičar Paul Menard ističe: “…nemojte da vas naziv ansambla zavara: u žarištu ove žestoke, nasilne predstave Zagrebačkog kazališta mladih ekstremna su boksačka nadmetanja, a batine ne dobivaju samo glumci, i publici nakon predstave treba malo vremena da se oporavi kad u kazalištu dobije ovaknu šaku u želudac.”, dok kritičarka TheVillageVoiceaMiriamFelton-Dansky kaže da se u fascinantnom svijetu ove rasne produkcije Zagrebačkog kazališta mladih hrvanje promiče u simboličnu sliku postkomunističkoga društva koje vrtoglavo ponire u nasilne dubine nepoznatih bespuća. Mitch Montgomery, pišući za Backstage, Garažu naziva “surovom, nasilnom fantazmagorijom koja bi bila dobra pouka za štemere iz filma Klub boraca“.

Praizvedba u kazalištu La MaMa E.T.C., New York: 28. siječnja 2010.
Premijera u ZKM-u, Zagreb: 13. veljače 2010.

Produkcija: Zagrebačko kazalište mladih i kazalište La MaMa, New York

 

Adrian Pezdirc: Majka, Helga u garaži, Eutanazijska političarka

Frano Mašković: Otac

Sreten Mokrović: Biblija, Eutanazijski političar, Pogrebnik, Lokalni političar

Doris Šarić Kukuljica: BabyDoll, Čočo San, Janis, Pogrebnik

Vedran Živolić: Binat

Goran Bogdan: Svećenik, Krvnik, Cezar, Mate

Barbara Prpić: Patuljčica, Suzy, Lezba, FrauMüller, Pogrebnik

Nina Violić: Mišićava plavuša, Djevica Marija, Majka dječaka oboljelog od raka, Sofija
FilTilen: Debeli anđeo, Magarac iz Nazareta, Pjevač, Eutanazijski političar, Dokoličar
Marko Cindrić: Kladioničar, Pjevač, Josip, Ženskasti mulat, Raul
Mark Mrakovčić: Dječak obolio od raka
Muzičari: Mark Mrakovčić, Petar Predrag, Stjepan Jureković