Generacija 91.-95.

Redatelj: Borut Šeparović

Tekst: Boris Dežulović / Goran Ferčec / Borut Šeparović

Dvije skupine vojnika, šestorica pripadnika HVO-a i šestorica Armije BiH, ubacuju se radi izviđanja na zaraćeni teritorij ničije zemlje. Osim što je susret neizbježan, do zapleta dolazi i zbog činjenice da su obje strane prerušene u uniforme neprijateljske vojske.

Više o predstavi

Predstava Generacija 91.- 95. nastala je po motivima romana Jebo sad hiljadu dinara poznatoga splitskog novinara i pisca Borisa Dežulovića. U predstavi glume polaznici dramskog studija Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih, a redatelj je Borut Šeparović. Okosnica je priče apsurdna situacija koja nastaje susretom dviju skupina prerušenih vojnika na tajnom zadatku, pripadnika HVO-a i Armije BiH, u ljeto 1993. negdje u bosanskoj zabiti. Tragedija zabune neizbježna je. Dežulovićeva je priča izmišljena, dok je povijesna činjenica u koju je smještena – realna.

Dvanaest mladića (izabranih na audiciji organiziranoj u prosincu 2008.) u dobi od četrnaest do osamnaest godina preuzima na sebe biografije dvanaest Dežulovićevih fikcionalnih likova i preko njih ulazi u ratnu kronologiju devedesetih i vrijeme koje je prethodilo devedesetima. U prostoru između fikcije romana s jedne i fikcije kazališta s druge strane, jedini realni element upravo su dječaci i mladići rođeni u vrijeme Domovinskog rata, odnosno, generacija čije je iskustvo Domovinskog rata moguće tek posredstvom nekoga drugog (obitelji, škole, medija…) tko im je o ratu govorio.

Predstava Generacija 91.-95. hommage je Montažstroju, performerskoj, plesnoj i dramskoj skupini, utemeljenoj potkraj 1989. godine, koja je s radom počela prije 20 godina upravo u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Premijera: 24. studenoga 2009.

 

Aldin Kasumović
Andrej Kopčok
Andrej Vesel
Bernard Tomić
Dario Stajčić
Filip Jurković
Ivan Fedor
Ivan Pašalić
Luka Šulje
Matija Čigar
Matija Šakoranja
Nikola Nedić
Svebor Kamenski Bačun