Generacija 91.-95.

Redatelj: Borut Šeparović

Tekst: Boris Dežulović / Goran Ferčec / Borut Šeparović

Dvije skupine vojnika, šestorica pripadnika HVO-a i šestorica Armije BiH, ubacuju se radi izviđanja na zaraćeni teritorij ničije zemlje. Osim što je susret neizbježan, do zapleta dolazi i zbog činjenice da su obje strane prerušene u uniforme neprijateljske vojske.

Više o predstavi

Predstava Generacija 91.- 95. nastala je po motivima romana Jebo sad hiljadu dinara poznatoga splitskog novinara i pisca Borisa Dežulovića. U predstavi glume polaznici dramskog studija Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih, a redatelj je Borut Šeparović. Okosnica je priče apsurdna situacija koja nastaje susretom dviju skupina prerušenih vojnika na tajnom zadatku, pripadnika HVO-a i Armije BiH, u ljeto 1993. negdje u bosanskoj zabiti. Tragedija zabune neizbježna je. Dežulovićeva je priča izmišljena, dok je povijesna činjenica u koju je smještena – realna.

Dvanaest mladića (izabranih na audiciji organiziranoj u prosincu 2008.) u dobi od četrnaest do osamnaest godina preuzima na sebe biografije dvanaest Dežulovićevih fikcionalnih likova i preko njih ulazi u ratnu kronologiju devedesetih i vrijeme koje je prethodilo devedesetima. U prostoru između fikcije romana s jedne i fikcije kazališta s druge strane, jedini realni element upravo su dječaci i mladići rođeni u vrijeme Domovinskog rata, odnosno, generacija čije je iskustvo Domovinskog rata moguće tek posredstvom nekoga drugog (obitelji, škole, medija…) tko im je o ratu govorio.

Predstava Generacija 91.-95. hommage je Montažstroju, performerskoj, plesnoj i dramskoj skupini, utemeljenoj potkraj 1989. godine, koja je s radom počela prije 20 godina upravo u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Premijera: 24. studenoga 2009.

Nagrade:

Borut Šeparović – Vjesnikova nagrada za kazališnu umjetnost Dubravko Dujšin za 2009. godinu za predstavu Generacija 91.-95., te za 20 godina rada skupine Montažstroj

18. Međunarodni festival malih scena, Rijeka
– Nagrada Veljko Maričić za najbolju dramaturgiju – Goran Ferčec
– Posebna pohvala mladim protagonistima predstave

Aldin Kasumović
Andrej Kopčok
Andrej Vesel
Bernard Tomić
Dario Stajčić
Filip Jurković
Ivan Fedor
Ivan Pašalić
Luka Šulje
Matija Čigar
Matija Šakoranja
Nikola Nedić
Svebor Kamenski Bačun