Glasi iz Planina

Redatelj: Rene Medvešek

Tekst: Prema motivima Planina Petra Zoranića i Tirene Marina Držića

Alegorijsko proputovanje pastira Zorana hrvatskom obalom, koji ponesen ljubavnim žarom išče voljenu vilenicu.

Više o predstavi

Predstava Glasi iz Planina, u duhu petstote obljetnice rođenja dvaju suvremenika Petra Zoranića i Marina Držića, osmišljena je kao svojevrsno preklapanje dvaju kultnih djela hrvatske renesansne književnosti Planina i Tirene. Radnja prati alegorijsko proputovanje pastira Zorana hrvatskom obalom, “koji ponesen ljubavnim žarom išče voljenu vilenicu“. Na svom putu on susreće mnoga mitska i ovozemaljska bića, ljude duha, koji mu pomažu da kroz stvaralaštvo, u pjesmi i plesu utopi svoju čežnju.

„To je priča o ljubavi, o višeslojnom poimanju ljubavi, u čemu su renesansni autori po mnogočemu tankoćutniji od nas. Pravo je zadovoljstvo vratiti se tom načinu razmišljanja – iako nasljeđujemo tekovine renesanse poput tjelesnosti, materijalnosti, konkretnosti, izgubili smo osjetljivost za sukus, za suštinu onovremenog poimanja svijeta. Dotjerani renesansni pisci ozbiljno su se borili s duhovnim pitanjima vremena, što je aktualno i danas, odnosno uvijek“, kaže Rene Medvešek.

Autentičnost Medvešekova autorskog pristupa ogleda se u redateljskom rukopisu što se ne može podvesti pod jednoznačne nazivnike i opire se mogućnosti preslikavanja. Stoga je on jedan od rijetkih redatelja u nas koji promišlja kazalište isključivo iz vizure osobnog pogleda, pomiče granice ne samo teatra već i stvarnosti.

Premijera:

  1. srpnja 2008. – Dubrovačke ljetne igre
  2. studenoga 2008. – Zagrebačko kazalište mladih

Produkcija:
Predstava je nastala u koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara i Zagrebačkog kazališta mladih te u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti.

Frano Mašković:

Jasmin Telalović:

Milivoj Beader:

Doris Šarić Kukuljica:

Rajko Bundalo
Jadranka Đokić

U predstavi glume i studenti Akademije dramske umjetnosti:
Ivan Vukelić, Ivan Bošnjak, Iskra Jirsak, Zoran Pribičević, Nika Mišković, Aleksandra Stojković, Mirela Videk, Sanja Crljen, Petar Cvirn i Mia Biondić.