Ideš dalje!

Redatelj: Rene Medvešek

Tekst: Holger Schober

Pitanja o fenomenu brze slave koja otvara predstava Ideš dalje! snažno komuniciraju s mladom publikom danas koja se više nego ikada do sada susreće s ekstremnim mjerenjima uspješnosti, s uspoređivanjima kako materijalnih tako i intelektualnih vrijednosti, s visoko postavljenim estetskim, tjelesnim i ostalim kriterijima koje mnogi ne mogu zadovoljiti.

Više o predstavi

Međunarodni koprodukcijski projekt Ideš dalje triju kazališta: Deutsches Theatera iz Berlina,Teatro Due iz Parme i Zagrebačkog kazališta mladih podrazumijeva tri predstave rađene prema istom tekstu austrijskog autora Holgara Shoebera, u režiji troje redatelja. Predstava Ideš dalje!, osim jedne ponovo mladima bliske teme, donosi i specifičan izvedbeni format “Kazališta u razredu”.

Dok su za gledanja tuđih uspinjanja na društvenoj ljestvici u televizijskim showovima mladi gledatelji tek nevidljivi promatrači, format “Kazališta u razredu” zbog svoje izravnosti i bliskosti učenike – gledatelje pretvara u direktne svjedoke, u ovom slučaju buđenja iz sna o slavi dvoje mladih pjevača, te ih time stavlja u poziciju na neki način odgovornih za ono što se događa pred njihovim očima. Na taj način emocionalno uvučeni u sadržaj i temu predstave, učenici su potaknuti zauzeti stav, promisliti, a kao posljedica toga o svojim dojmovima nakon predstave i progovoriti.

Nakon gledanja ove predstave u prostoru kazališta mladi gledatelji i njihovi nastavnici, moći će, ako budu zainteresirani, ostati na razgovorima koje vode dramski pedagozi Učilišta ZKM-a. Cilj razgovora nije tek vrednovanje i izvlačenje pouke već estetsko, emocionalno i kritičko promišljanje viđenog, artikuliranje osobnog odnosa sa temom te otvaranje novih gledišta na pojave koje nas okružuju. Razgovor se može nastaviti i razraditi i na satovima redovne nastave uz pomoć pedagoških materijala koji će se moći dobiti poslije predstave. Nakon izvedbi u razredima, također uz pomoć pedagoških materijala, nastavnici će moći sami oblikovati razgovore. Ovime želimo naglasiti i povezati važne uloge kazališta i škole, umjetnosti i obrazovanja, u razvoju osobnosti. Tako predstava Ideš dalje! nastoji na umjetnički način potaknuti mlade gledatelje na oblikovanje vlastite osobnosti i izgradnju drugačijih mjerila uspješnosti, a škola kao mjesto u kojem učenici provode veći dio dana, u tom je procesu sa svojim metodama i sredstvima jednako važan partner.

Premijera: 17. siječnja 2012.