Izlog

Redatelj: Nataša Rajković i Bobo Jelčić

Tekst: Nataša Rajković i Bobo Jelčić

Na ulici je sve izloženo kao u izlogu, pa zašto onda ne bismo sjeli u jedan od brojnih napuštenih zagrebačkih izloga i pustili da se ulica odvije pred nama?

Više o predstavi

Gradske su ulice i same izlog, izlog u kojem se ljudi izlažu jedni drugima. Izlažemo se pogledima brojnih nepoznatih gledatelja koji u svojim mislima s nama čine što god hoće. Mogu nas propustiti ili zanemariti, prihvatiti ili odbaciti. Mogu nam sve ono što i mi možemo njima jer je svaki korak na gradskoj ulici ulazak u nečiji pogled. I to jest korak, ali nije velik ni za koga. Uvijek je puno veća stvar iz tog pogleda iskoračiti i ostaviti kakav trag, a da pri tom ne padneš mrtav ili ne ubiješ nikoga, da ne budeš krvav i pijan, da ne vičeš ljut i lud, ne hodaš gol ili smiješno odjeven, ne plačeš ili ne vrištiš. Kad to vidimo, to dugo pamtimo, ali pamtimo i one koji zamišljeno žure, nesvjesno pjevuše, veselo se smiju, nenamjerno se u vas zalete i ispričaju se, one s kojima su nam se pogledi susreli, kao i one s kojih teško skidamo pogled jer nas na nekoga podsjećaju ili ne podsjećaju, ali jednostavno ih primjećujemo. Pamtimo, naravno, i one u čijem pogledu ostajemo i sami zarobljeni, pa često postanemo usilljenima i ukočenima i glumatamo od napetosti jer smo gledani. I na kraju okrenuli mi glavu na bilo koju stranu i gledali u pod ili u nebo, na ulici ćemo uvijek znati da je sve izloženo kao u izlogu, pa zašto onda ne bismo sjeli u jedan od brojnih napuštenih zagrebačkih izloga i pustili da se ulica odvije pred nama? Time ćemo dati ulici priliku da postane pozornicom, a jednom od izloga dati ulogu gledališta i tako ga oživjeti, a da u njemu ne otvorimo još jednu kladionicu.

Proslavljeni autorski dvojac Nataša Rajković i Bobo Jelčić godinama mijenjaju sliku hrvatskog kazališta svojim projektima u kojima istražuju odnos između stvarnosti i teatra, svjedočeći o krhkosti njihovih granica. Njihove nagrađivane predstave izvođene su na mnogobrojnim europskim kazališnim festivalima, u gotovo svim europskim teatarskim metropolama i u posljednjem desetljeću postale su zaštitnim znakom hrvatskog kazališta na europskim kazališnim zemljovidima.

Premijera: 08. lipnja 2010.

Jerko Marčić, Zlata Huljev Biondić, Đurđa Biondić, Nenad Borović, Maja Bosnić, Vjekoslav Domini, Zdenka Gender, Slavica Hruškar, Silvija Hruškar, Krešo Hruškar, Vesna Kobeščak, Slavko Mijalić, Rajka Petrinović, Petra Pokrovac, Marija Poturić, Želimir Sappe, Alemka Sappe, Mladen Šoštarić i Nihad Zlatić.