Junaci Pavlove ulice

Trajanje: 1 sat i 10 minuta
Redatelj/ica: Lea Anastazija Fleger

Ferenc Molnár

Više o predstavi

Razvoj najmlađe publike koja će postati stalna kazališna publika velik je zalog za budućnost kazališta. Kazališno obrazovanje oduvijek je bilo dio kazališnog stvaralaštva.

Učilište Zagrebačkog kazališta mladih trenutačno okuplja oko 1500 djece i mladih u tri studija, dramskom, plesnom i lutkarskom, u kojima se potiču na stvaranje te osvještavaju svoje umjetničke, kreativne i izvedbene sklonosti. Sve faze i elemente procesa nerijetko mogu iskusiti i u procesu rada na profesionalnim predstavama u kojima uz profesionalne glumce, redatelje, dramaturge, suradnike za scenski pokret, kostimografe, scenografe postaju ravnopravnim sukreatorima kazališne predstave.

Polaznici Učilišta redovito glume u profesionalnim predstavama kazališta (Črna mati zemla, Zdrav i čisti dom, to je baš po mom, Čarobni brijeg, Put oko svijeta u 80 dana, Emil i detektivi), a sudjeluju i u nastanku i profesionalnih predstava Učilišta (Generacija 91–95, Zabranjena vrata, Dječak vuk, Dijete iz limenke i mnoge druge). Kvalitetu tih predstava godinama potvrđuju reakcije publike, dobivene nagrade te brojna gostovanja.

Postavljajući djela različitih žanrova namijenjena raznim uzrastima, koja svojom temom i kazališno-scenskim iskazom prate očekivanja i potrebe djece i mladih, ZKM i Učilište postaju jedno od najvažnijih žarišta u kojem rastu (mali) budući gledatelji, glumci, redatelji, dramaturzi, plesači i lutkari.

Pedagoško-stvaralački rad s djecom i mladima u ZKM-u traje neprekidno punih 70 godina. Upravo u povodu sedamdesete obljetnice Zagrebačkog kazališta mladih pripremili smo predstavu prema glasovitom romanu Junaci Pavlove ulice Ferenca Molnára. Njegujući ideju mladi za mlade, uvijek aktualno pitanje neugasive potrebe za prostorom igre postavljaju upravo polaznici ZKM-ova Učilišta kao izvođači. Što se događa kad se za isti komadić zemlje bore dvije skupine dječaka koje kao i svako dijete imaju jednako pravo na igru? Kakve kvalitete krase nekoga koga ćemo nazivati junakom? Na ta i još brojna druga pitanja odgovor pokušava dati čak 25 neustrašivih ZKM-ovih junaka – Toma, Antun, Luka, Branimir, Matija Tin, Dominik, Borna, Jona, Karlo, Jackson, Omer, Jan, Leon, Carlos, Jean, Sven, Marko, Timon, Lav, Luka, Valent, Mark, Antonio, Luka i Fran.

Neki od njih sigurno će postati profesionalni kazalištarci i filmaši, ali ipak je najvažnije da su već postali zaljubljenici u kazalište.

Lea Anastazija Fleger

 

Predstava nastala prema dječjem pustolovnom romanu Ferenca Molnára Junaci Pavlove ulice u potpunosti preuzima ideju dječjeg svijeta u malom te na scenu kao izvođače postavlja isključivo polaznike Učilišta. Likovi profesora, roditelja i svih ostalih odraslih figura reduciraju se i scenom zavladaju dvije skupine dječaka kojima nedostaje prostor za igru. Tematiziraju se problemi odrastanja u svakodnevici zbijenoj među visokim zgradama koje ne ostavljaju mnogo od sanjiva prostranstva potrebnog svakom djetetu, u kojem igri nikad ne bi došao kraj. Utočište, koje je moglo postati svime što žele, dječaci Pavlove ulice oformili su na gradilištu u najmu jedne pilane. U labirintu građevinskog materijala otkrivaju se utvrde, teren za loptanje (i to s dvama golovima!) i dječja zajednica u kojoj vrijede isključivo pravila koje je sama postavila. Nevinost i naivnost dječjeg svijeta protkana je čvrstom hijerarhijom unutar koje su organizirani poput prave male vojske, u kojoj svaki član ima svoj čin i spram njega pripadajuće odgovornosti i zadatke. Očekivano se razotkriva i nepravednost hijerarhije, jer se netko nezasluženo mora naći na dnu. Potreba za obranom njihova svijeta slobode javit će se u trenutku zapljene, kad im stariji i osjetno snažniji dječaci otmu sve do posljednje pikule. Početak rivalstva vrhunac doseže krađom zastave koja simbolizira njihovo neraskidivo zajedništvo. Krađe su samo najava želje suparničke strane za zauzimanjem njihova teritorija. Sukobi suparničkih strana kulminiraju objavom rata koji će pokazati kako su daleko od suparnika – oni su jednostavno dječaci koji se igraju na različitim stranama i koji jednako žele i jednako imaju pravo na prostor u kojem bi neometano mogli odrastati. Napucavati loptu. Ili recitirati poeziju. U ratu obje strane shvaćaju nepravednost vlastitih postupaka, a oni koji su glasili za najslabije i obnašali najniži čin pokazuju se pravim junacima. Naposljetku, njihov dječji svijet nadvladat će događaji izvan njihove kontrole i bit će prisiljeni ući u svijet odraslih kojem su tako dugo uspijevali odoljeti. I u kojem vrijede sasvim druga pravila od onih na koja su naviknuli.

Nikolina Rafaj

 

Premijerne izvedbe:

6. travnja 2018. u 20 sati
8. travnja 2018. u 18 sati