Mala sirena

Redatelj: Robert Waltl

Tekst: Hans Christian Andersen

Mala sirena je bolna i okrutna himna o odrastanju, o preprekama što ih osoba treba savladati na putu prema zrelosti i ostvarenju u realnom svijetu...

Više o predstavi

Psihoanalitičke interpretacije ukazuju na prozore iza kojih mame zavodljivi vrtlozi seksualnosti, virovi samospoznaje, mučni gubici u prihvaćanju vlastite spolnosti. Mala sirena prvi je Andersenov autonomni tekst. Ovdje nije, kao u ranijim bajkama, riječ o slobodnom tumačenju legendi, iako priču o djevojci neobične ljepote i poluribljeg obličja poznaju sve civilizacije, a u skandinavskim narodnim predajama zauzimaju istaknuto mjesto. Poput Ružnog pačeta ili Palčice, poput sakatoga kositrenog vojnika, i Mala sirena nailazi na nerazumijevanje okoline zbog svoje drukčijosti.

Predstava ZKM-a složena je scenska arhitektura u kojoj se Andersenov tekst transponira u spektakl visoke kazališne energije. Dramska, tjelesna, glazbena i vizualna koreografija priređena je kao totalni teatar glumačkog ansambla u kojem se predstavlja osjećajnost priče, svjetla i zvuka.

Premijera: 15. listopada 2005.

 

Katarina Bistrović Darvaš: Mala sirena

Maro Martinović: Morski kralj

Urša Raukar: Morska vještica

Krešimir Mikić: Kraljević

Marica Vidušić: Kraljica

Nataša Dorčić: Kraljevna / Sirene

Jasmin Telalović: Mornari

Petar Leventić: Mornari

Doris Šarić Kukuljica: Morski par

Pjer Meničanin: Morski par

Suzana Nikolić stalna suradnica: Sirene

Nađa Perišić Radović: Sirene

Dora Polić Vitez: Sirene

Zdenka Marunčić: Baka / Morska kraljica
Barbara Prpić-Biffel: Sirene
Zoran Jašek: Glazbenik