Nitko nije nevin


Poništavaju li seksualno eksplicitni sadržaji u medijima nevinost mladih djevojčica koje te sadržaje upijaju? Ako je medijska kultura ona koja nas uči kako postati ženom, pogrešno je usporediti djecu s anđelima u njihovoj izgubljenoj čistoći.


Produkcija:
Protunapad u suradnji sa ZKM, Učilište

Premijera:

8. ožujka 2011. povodom Međunarodnog dana žena
Na programu:
  • Predstava trenutno nije na programu.

pogledaj cijelu fotogaleriju

Nitko nije nevin je plesni projekt čiji je metodološki interes eksperimentalni pristup radioničkog tipa s polaznicama plesnog studija Učilišta ZKM-a u dobi od 10 do 14 godina. Idejno, projekt se bavi pitanjem individualnog, onog dijela naše ličnosti koji je "samo naš" i u kojem smo slobodni. Tu slobodnu stalno gubimo primajući i oponašajući sadržaje iz našeg okruženja. Učenjem dobivamo ali i gubimo. Ako taj proces učenja, odnosno odrastanja objasnimo kao zaprljanje i gubljenje sebe, postavlja se pitanje jesmo li ikada bili čisti i nevini. Postoji li nevinost?

Ovo se pitanje pokušava riješiti usporedbom odraslih ženskih tijela, plesački uvježbanih, sa tijelima djevojčica, njihovom nedozrelošću i neposrednošću te manjkom plesačke vještine. Naglasak je na načinu na koji oblikujemo sebe u usporedbi i odnosu s drugima.

U projektu se istražuje kolika je uloga medija i popularne kulture koji djeci nameću trendove, uzore, ideale… Kako seksualno eksplicitni sadržaji dostupni u medijima poništavaju nevinost mladih djevojčica koje te sadržaje upijaju i oponašaju u stvaranju svog ženskog identiteta. Ako je medijska kultura ona koja nas uči kako postati ženom, pogrešno je usporediti djecu s anđelima u njihovoj izgubljenoj čistoći.


Glume:
  • Izvođački tim:
    Josipa Cirkveni, Hana Fadiga, Lucija Habuš (Učilište ZKM-a) Nataša Mihoci i Martina Tomić
Koreografija:
Nataša Mihoci
Dramaturgija:
Borut Šeparović
Asistentica koreografije:
Martina Tomić
Kostimografija:
Nataša Mihoci i Martina Tomić
Glazba:
Crystal Castles, Ladytron, M.I.A.
Fotografija:
Damir Žižić
Grafičko oblikovanje:
Martina Granić

^na vrh