Palačinke

Redatelj: Filip Nola

Tekst: Filip Nola

Bezbroj duhovitih situacija, neobičnih susreta i opasnih nesporazuma prelaze u snove, u podsvijest te komedija Palačinke na trenutke postaje predstava koja postavlja ozbiljna pitanja o obitelji, o ljubavi i o smrti.

Komedija Palačinke neće ostaviti na publiku mračan ili gorak dojam već će možda riješiti duševne brige, misli ili osjećaje koje nas tište zbog obitelji. "Bio ti u obitelji ili ne bio u obitelji, uvijek si u obitelji. Od smrti i od obitelji ne možeš pobjeći."

Više o predstavi

Palačinke su novi komad Filipa Nole koji zadržava jezičnu invenciju prvijenca (Juke box, Melita), ali nudi složeniju strukturu i snovitije dramske ishode. Urnebesnim tempom radnja je zgusnuta na tek nekoliko sati, od vrlo ranih jutarnjih kada počinje (drama sličan primjer ne poznaje), do negdje oko ručka u obitelji Domaćih, s tim da broj uzvanika toga ručka raste iz sata u sat. Palačinke počinju u maniri “tvrdo kuhane proze”, dakle, pregrijanog realizma, ukazuju na neke ne baš tako komplicirane ljubavne trokute, četverokute, krugove, u znaku jednog banalnog skandala u “boljoj obitelji” u kojoj zajedno živi nekoliko generacija, s jakom bakom u pozadini, spremljenom u dom… Tu su i tri jako prisutne bebe, tu je i kćer s “pticom u glavi”, tu je i tajanstveni posjetitelj s tajanstvenim kuferom koji petlja s pirotehnikom… Suspens računa s provaljivanjem “tajni” seksualno živahnog oca srednjaka, ali ne zaostaju na tom polju ni sinovi, pa čak ni zaigrani ni starci prve generacije… Bebe upravo lingvistički sazrijevaju… Odjednom se drama posuvraćuje, isklizne iz realističkih šablona i potpuno se približi šašavosti oberiuta, odnosnom snovitim, nadrealnim procedejima post-oktobarske avangarde…

Slobodan Šnajder

Praizvedba: 16. listopada 2004.

Marica Vidušić: Lili

Damir Šaban: Joja

Suzana Nikolić stalna suradnica: Mona

Nađa Perišić Radović: Biba

Edvin Liverić: Božo

Pjer Meničanin: Zlatko

Doris Šarić Kukuljica: Nađa

Filip Nola: Tom

Kristijan Ugrina: Gita

Helena Buljan: Božena
Csilla Barath Bastaić: Lana
Ivan Glowatzky: Zoran
Slaven Juriša: Frenki