Spone

Trajanje: 55 minuta
Redatelj/ica: Roberto Olivan

Koreograf: Roberto Olivan

Predstava Spone odvodi gledatelja u privatne mikrosvjetove izvođača, isprepliće njihova osobna i profesionalna iskustva, suprostavlja njihove čežnje i prepreke. Komadići njihovih životnih priča povezani su neopipljivim nitima, sponama kojih nisu uvijek svjesni, a koje na neobjašnjiv način određuju smjer njihovog djelovanja. Te spone, nevidljivi mostovi, dovode do spoznaje da smo, bez obzira na sve naše razlike, jedni drugima potrebni upravo kako bismo ponovno bili svoji.

Više o predstavi

Predstava Spone odvodi gledatelja u privatne mikrosvjetove izvođača, isprepliće njihova osobna i profesionalna iskustva, suprostavlja njihove čežnje i prepreke. Komadići njihovih životnih priča povezani su neopipljivim nitima, sponama kojih nisu uvijek svjesni, a koje na neobjašnjiv način određuju smjer njihovog djelovanja. Te spone, nevidljivi mostovi, dovode do spoznaje da smo, bez obzira na sve naše razlike, jedni drugima potrebni upravo kako bismo ponovno bili svoji.Scenski materijal koji su u osnovi kreirali izvođači od samog je početka imao jasnu svrhu: iskušati vlastite tjelesne i emotivne granice kako bi stvorili jedinstven oblik vizualne poezije  – poeziju temeljenu na njihovom vlastitom iskustvu. Služeći se neverbalnim kazališnim izričajem i jezikom suvremenog plesa, predstava kao rezultat nudi slagalicu događaja koja otkriva suodnose i spone između šest priča i šest različitih osobnosti.
Roberto Olivan (Tortosa, 1972), plesač, koreograf i plesni pedagog, obrazovanje je stekao na španjolskom Institut del Teatre u Barceloni te na glasovitom PARTS-u (Performing Arts Research and Training Studios) u Belgiji. Kao plesač,  sudjelovao je u projektima poznatih umjetnika poput Roberta Wilsona,  Anne Terese de Keersmaeker,  Josse de Pauwa i Toma Jansena.  Autor je koreografija u više od 50 predstava, a 2001. osnovao je i vlastitu plesnu kompaniju Enclave Arts del Moviment, u kojoj je koreografirao niz zapaženih predstava poput: „ Natural Strange Days“, „Homeland“, „De Farra“,  „Mermaid’s Call“ , „A Place to Bury Strangers“ te posljednju „Lonely Together.“  Enclave je također krovna organizacija Deltebre Dansa festivala kojeg je Olivan osnovao 2004. godine. Roberto Olivan je za svoje  radove višestruko nagrađivan na festivalima u Španjolskoj i svijetu, a 2014. dodijeljena mu je i nacionalna španjolska nagrada Premi nacional de cultura.
Koreografije Roberta Olivana odražavaju neuobičajenu viziju plesa i potrebu da ga dovede u dijalog s drugim umjetničkim žanrovima pa se tako u njegovim predstavama često pojavljuju elementi suvremenog cirkusa, glume, ali i raznih drugih disciplina i talenata koje pojedini izvođači posjeduju. Olivan stvara služeći se mješavinom umjetničkih jezika, a važno polazište njegovih kreacija su iskustva i ambicije izvođača kako bi zajedno s njima stvorio iskonski pokret i organski fizički teatar.

Premijera: 27.studenog 2015.

Koprodukcija: Zagrebački plasni ansambl i Zagrebačko kazalište mladih

Predstava nije na oglašenom rasporedu.