Žena bez tijela

Redatelj: Božidar Violić

Tekst: Mate Matišić

U Ženi bez tijela dvoje je protagonista: silovana žena i branitelj koji je, iako osobno nedužan, u tom činu bio pasivan sudionik.

Više o predstavi

Veliki pisci oduvijek su propitivali krhke i društveno osjetljive ženske sudbine i upravo po njima postali besmrtni. Hrvatski dramski pisac Mate Matišić u drami Žena bez tijela iz njegova dramskog triptiha Posmrtna trilogija bavi se pričom o ženi koju život nije mazio. Njezino ime kojeg je sama odabrala je Ema i to je možda jedino što je istinski bio njezin izbor. Sve ostalo dio je onoga što su donijele okolnosti – ponajviše rata, a od kada bilježimo povijest ratovanja žene su, pored djece najslabija karika, najveće žrtve. Ema – žena bez tijela – izgubila je u ratu obiteljski život kojeg je poznavala, dostojanstvo. Rat ju je odveo na ulicu, samu i izgubljenu, krivu bez krivnje, emocionalno uništenu. Rat i poraće je pred nju postavio nova pravila koja je trebala slijediti. Drama pokazuje kako se u tom novom životu snašla, koliko prešućuje, koliko sama sebe zavarava. Je li joj to uspijeva, je li bez tzv. stručne pomoći psihologa, usavršavajući ulične zakone preživljavanja Ema zna kako dočekati novo jutro? Živa. Tako je lako poistovjetiti se s njezinom sudbinom jer je to, bez obzira na okolnosti, prava ženska priča koja može biti ispričana na tisuću načina. Ovo je Emina priča…

No, Matišićeva Žena bez tijela ne govori samo o Emi, već i onima koji su sudjelovali u njezinoj priči i koji se pokušavaju iskupiti. Pomoći joj, po pravilu, pomogni drugome da bi sebi pomogao, ili obrnuto. Tko zna. Matišić nudi napeti zaplet, dobro skrojeni komad, blizak krimiću, dirljiv, drukčiji, hrabar, odvažan. Predstava Žena bez tijela uvlači gledatelje u radnju, ne ostavljajući ih niti u jednom trenutku ravnodušnima. Ova predstava traži angažman, mišljenje, odnos i stav prema Eminoj sudbini i ostalima koji su ju krojili. Žena bez tijela je pripovijest koju je teško zaboraviti i istinski kazališni doživljaj.

Premijera: 10. studenoga 2012.

Jasmin Telalović: Martin

Doris Šarić Kukuljica: Marija

Zoran Čubrilo: Mladen

Kristijan Ugrina: Pišta

Ksenija Marinković: Ema