O učilištu

VIŠE >

Učilište Zagrebačkog kazališta mladih trenutačno okuplja oko 1500 djece i mladih koji pohađaju nastavu u dramskom, plesnom i lutkarskom studiju. Osnovne su zadaće u radu s djecom i mladima u Učilištu razvijanje scenskog stvaralaštva, razvijanje kulture javnog nastupanja i komuniciranja te poticanje razvijanja osobnosti svakog djeteta, ali i potpora najdarovitijim polaznicima. Nastava se odvija tijekom školske godine, a sastoji se od studijskog rada i nastupa za javnost u prostorima kazališta.

 

Više o učilištu

Posebnost Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih njegovanje je i poticanje stvaralačkog razvoja djece i mladih upravo u kazalištu, na mjestu gdje sve elemente i etape kazališnog procesa polaznici sami mogu iskusiti, istražiti i oblikovati u studijima Učilišta te ih izvesti pred publikom. Nastava se održava jedanput ili dvaput tjedno, grupe su sastavljene prema uzrastu, a upis je u sve studije slobodan (bez audicije). Osim redovne nastave, naši se polaznici tijekom godine mogu dodatno uključiti u druge povremene akcije i radionice (scenografska radionica, radionica kreativnog pisanja, dodatne glumačke radionice, radionice hip-hop plesa, cirkuskih vještina, lutkarskog filma i slično).

Umjetničko-pedagoški ciljevi Učilišta jesu:

– poticanje umjetničkih sklonosti i upoznavanje polaznika s obilježjima umjetnosti koje se u Učilištu njeguju (ples, lutkarstvo, dramska umjetnost)

– razvijanje izvedbenih i kreativnih sposobnosti

– razvijanje kulture javnog nastupanja

– otkrivanje i podupiranje darovite djece

– cjelovito odgajanje i razvijanje osobnosti polaznika putem oblika umjetničko-pedagoškog rada primjerenih njihovoj dobi, iskustvu i sposobnostima

– promicanje i razvijanje umjetničke pedagogije u umjetničkim područjima koja se u Učilištu njeguju

– povezivanje i suradnja sa srodnim ustanovama i organizacijama.

Tijekom godina u Učilištu ZKM-a educirale su se tisuće mladih Zagrepčana stoga je taj dio ZKM-a posebno važan za Zagreb s obzirom na potrebe kulturnih sadržaja.

Ciljevi Učilišta ostvaruju se redovitom nastavom koju odlikuju sustavni, metodički osmišljen rad s djecom i mladima te prikazivanjem rezultata rada na oglednim satovima, godišnjim produkcijama i predstavama. U Učilištu se često održavaju radionice, savjetovanja i stručni skupovi vezani uz scensko stvaralaštvo djece i mladih, čime se pridonosi stručnom obrazovanju osoba i u drugim dijelovima Hrvatske koje se bave umjetničko-pedagoškim scenskim radom s djecom i mladima.

Učilište ZKM-a 2009. dobilo je Plaketu Grada Zagreba za sveukupni doprinos razvoju dječjeg kazališnog stvaralaštva tijekom 60 godina postojanja.

 

Povijesni pregled

 

Zagrebačko kazalište mladih (u početku Pionirsko kazalište) djeluje od 1948. Prva ravnateljica bila je Božena Begović koja je sa stotinjak djece školskog uzrasta i grupom svojih suradnika, kazališnih entuzijasta, krenula u novu kazališnu avanturu. Namjera je bila da se u poratno vrijeme okupi što veći broj djece te da se s pomoću različitih oblika kazališnog rada razviju njihovi kreativni potencijali, ali i da se djeluje odgojno-pedagoški.

Prvi pedagozi bili su kazališni profesionalci: glumica Đurđa Dević, scenograf Zvonimir Agbaba, koreografi Silvija Hercigonja i Karlo Radinger, baletni pedagog Nenad Lhotka, baletna voditeljica Mery Šembera i glazbena voditeljica Truda Reich.

Pod njihovim vodstvom na sceni tadašnjeg Pionirskog kazališta, od 1950. Zagrebačkog pionirskog kazališta, počinju se izvoditi prve predstave koje uspješno spajaju plemenitost studijskog rada temeljenog na improvizacijama i profesionalizam. Te izvedbe označavaju početak neprekidnog izvođenja predstava na sceni PIK-a. Tijekom godina u PIK-u odrastaju i odgajaju se mnoge generacije, raste produkcija, dolaze novi suradnici, a 1953. zapošljava se Zvjezdana Ladika, uskoro istaknuta redateljica i svjetski priznata dramska pedagoginja. Vanjski su suradnici bili Ana Maletić, Inge Kostinčer, Ljubo Babić, Jagoda Buić, Emil Cosetto, Ivo Lhotka Kalinski, Rudolf Zubčić, Miljenko Vikić i Milana Broš, a PIK-ov ansambl gostuje na svjetski poznatim festivalima osvajajući brojne nagrade.

Godine 1967. Zagrebačko pionirsko kazalište mijenja ime u Zagrebačko kazalište mladih, a 1977. ZKM postaje profesionalnim kazalištem koje u predstavama angažira mlade, tek diplomirane glumce, dio kojih je djetinjstvo provelo u PIK-u. Rad s djecom i mladima nastavlja se i traje sve do danas. Omladinski studio ZKM-a preimenovan je 1992. u Učilište ZKM-a, a tadašnji voditelj bio je Vlado Krušić. U mirovinu su otišle dugogodišnje pedagoginje Slavenka Čečuk i Zvjezdana Ladika koje su, zajedno s Đurđom Dević-Šeginom, na temelju svoga rada oblikovale metode stvaralačkog dramskog rada i odgoja djece i mladih. Njihov su rad nastavili njihovi učenici, kojima su se pridružili mlađi naraštaji plesnih, dramskih i lutkarskih pedagoga.

Ratna zbivanja devedesetih godina 20. stoljeća nisu bitno poremetila umjetničko-pedagoški rad Učilišta. Dječje stvaralaštvo tada je bilo najučinkovitiji oblik obrane duha i uma pred neizvjesnošću vremena.

Od svoga osnutka Učilište ZKM-a bilo je važna umjetničko-odgojna ustanova. U određenim razdobljima bilo je žarište dječjeg dramskog stvaralaštva svjetske važnosti. Ono je i danas po važnosti, utjecajima i odjecima metodičko i idejno žarište dramske pedagogije i dječjeg dramskog stvaralaštva u Hrvatskoj.

Učilište ZKM-a mjesto je gdje se putem stvaralaštva uči o kazalištu, glumi, plesu ili lutkama, ali i o životu, ljudima i nama samima. Kvalitetu nastalih predstava potvrđuju gostovanja na festivalima u zemlji i inozemstvu i dobivene nagrade. Dio polaznika postaje profesionalnim kazališnim i filmskim djelatnicima, a najveći dio njih obrazovanom publikom – zaljubljenom u kazalište.

Dramski studio Učilišta ZKM-a danas pohađa oko 800 polaznika raspoređenih u grupe prema dobi, od prvog razreda osnovne škole do posljednjeg razreda srednje škole. U skladu s dobi i iskustvom, polaznici igrom i atraktivnim oblicima grupnog i individualnog rada istražuju kazališni medij te svladavaju osnove scenskih zakonitosti, tehnika i vještina. Radom u dramskom studiju polaznike se nastoji potaknuti na razvijanje kazališnog mišljenja, ali i na razvijanje suvremenih društvenih vještina putem specifičnih dramsko-pedagoških zadataka.

Dramski studio Učilišta ZKM-a u umjetničko-pedagoškom smislu obuhvaća raznolike metodologije rada, no svaka od njih potiče dramsko, glazbeno, plesno i likovno izražavanje djece i mladih te ih sjedinjuje u jedinstvenom scenskom izrazu. Iako se neprestano istražuju nove mogućnosti poticanja i razvijanja stvaralaštva i kreativnog i kritičkog mišljenja djece i mladih te uključuju tehnike suvremene dramske pedagogije (kao što su procesna drama, forum kazalište i slično), rad u dramskom studiju temelji se na improvizaciji, putu koji su razvile začetnice dramske pedagogije u Hrvatskoj, pedagoginja Slavenka Čečuk i redateljica Zvjezdana Ladika. S djecom najmlađeg uzrasta u radu se primjenjuju dramske igre, elementi procesne drame, vođena improvizacija te stvaranje priča i dramskih situacija kao temelj dramskog stvaralaštva, dok se starije uzraste uz razvijanje stvaralaštva potiče i na svladavanje scenskih vještina (govor, pokret, gluma) te upoznavanje i tumačenje umjetnosti različitih epoha. Usporedno s razvijanjem izražajnih potencijala (govor, pisanje, pokret, glas, emocije, likovnost) i vještina djeca i mladi razvijaju i međusobno uvažavanje i strategije suradnje. U različitim individualnim i grupnim zadacima te s pomoću drugih metoda sudjelovanja uče o sebi, o odnosima, o artikuliranju vlastitih emocija i stavova.

Spajajući umjetničke, odgojne i obrazovne procese u stalnom radu s djecom i mladima, dramski se studio izgrađuje kao mjesto posebne umjetničko-pedagoške prakse. Nakon selidbe ZKM-a 1988. u prostore Omladinskog kulturnog centra, u dramskom se studiju zapošljava nova generacija dramskih pedagoga na čelu s Vladom Krušićem, Borisom Kovačevićem i Ines Škuflić Horvat. Uz njegovanje dramsko-pedagoškog rada na satovima u dramskom studiju, Vlado Krušić zalaže se za promoviranje dramske pedagogije kao posebne umjetničko-pedagoške prakse odgoja umjetnošću i za umjetnost, ali i kao obrazovne metode, a dramski studio pretvara i u mjesto educiranja voditelja za tu specifičnu vrstu pedagogije.

Dramska i scenska dostignuća polaznici dramskog studija prikazuju pred publikom u obliku oglednih satova, produkcija i predstava. Predstave dramskog studija često gostuju na europskim i svjetskim festivalima za djecu i mlade.

Stvaralački dramski rad s djecom i mladima u ZKM-u traje neprekidno više od šezdeset godina.

 


DRAMSKI PEDAGOZI:

 
Livia Fadić
Kristina Jakšić Balaž
Irena Kolar Vudrag

Helena Kalinić
Katarina Kolega
Jadranka Korda Krušlin
Grozdana Lajić Horvat
Damir Miholić

Sara Milavec
Iva Milley

Arijana Prekazi 

Danijela Šolčić 
Marija Šorša
Irena Vitaljić

 


DRAMSKI STUDIO ŠK. G. 2018/2019.

ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH

 

UZRAST: PRVI I DRUGI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Grupa A1 (voditeljica Jadranka Korda Krušlin)

NOVA GRUPA

Srijedom  18:00-19:00, subotom  10:00- 11:00

Teslina, studio 1

 

UZRAST: OD PRVOG DO TREĆEG RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE

Grupa M6 ( voditeljica Livia Fadić)

NOVA GRUPA

Četvrtkom  17:30-  19:30

Muzej suvremene umjetnosti

 

UZRAST: DRUGI I TREĆI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Grupa A4 (voditeljica Marija Šorša)

Ponedjeljkom I četvrtkom 18:00- 19:00

Teslina, studio 2

 

UZRAST: TREĆI I ČETVRTI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Grupa A2 ( voditeljica Iva Milley)

Ponedjeljkom i srijedom 18:00- 19:00

Preradovićeva, studio 3

Grupa A7 ( voditeljica Sara Milavec)

NOVA GRUPA

Utorkom I četvrtkom 18:00- 19:00

Preradovićeva, studio 4

Grupa A11 ( voditeljica Danijela Šolčić)

Srijedom I petkom 18:00- 19:00

Teslina, studio 2

 

UZRAST:  ČETVRTI I PETI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Grupa A5 (voditeljica Jadranka Korda Krušlin) 

utorkom i petkom 19:00 – 20:00

Teslina, studio 1

Grupa A6 (voditeljica Iva Milley)

utorkom i četvrtkom 18:30- 19:30

Preradovićeva, studio 6 i studio 3

Grupa A8 ( voditeljica Arijana Prekazi)

NOVA GRUPA

srijedom 18:30- 20:30

Preradovićeva, studio 4

Grupa A9 (voditeljica Marija Šorša)

Ponedjeljkom i četvrtkom 19:00- 20:00

Teslina, studio 2

Grupa A10 ( voditelj Damir Miholić)

Ponedjeljkom I četvrtkom 19:00- 20:00

Preradovićeva, studio 5

 

UZRAST: ČETVRTI DO ŠESTI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Grupa M5 (voditeljica Marija Šorša)

Srijedom u 18:00- 20:00

Muzej suvremene umjetnosti

 

UZRAST: PETI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Grupa B2 (voditeljica Jadranka Korda Krušlin)

Srijedom u 19:00 i subotom u 11:00

Teslina, studio 1

 

UZRAST:  PETI I ŠESTI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Grupa B10 (voditeljica Kristina Jakšić Balaž) 

Ponedjeljkom i srijedom  19:00- 20:00

Teslina, studio 1 i Preradovićeva, studio 5

Grupa B11 ( voditeljica Kristina Jakšić Balaž)

Utorkom 18:30- 19:30 I četvrtkom 19:00- 20:00

Teslina, studio 2 i studio 1

Grupa B17 ( voditeljica Danijela Šolčić)

NOVA GRUPA

srijedom 19:00- 20:00

Teslina, studio 2

 

UZRAST: OD PETOG DO SEDMOG RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE

Grupa B3 (voditeljica Grozdana Lajić Horvat)

Utorkom i četvrtkom 19:00- 20:00

Preradovićeva, studio 5 i studio 6

 

UZRAST: ŠESTI I SEDMI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Grupa B5 ( voditeljica Iva Milley)

Petkom 18:30- 20:30

Preradovićeva, studio 6

Grupa B12 (voditeljica Livia Fadić) 

Subotom 10:00 – 12:00

Preradovićeva, studio 5

Grupa B9 ( voditeljica Sara Milavec)

Četvrtkom 19:15- 21:15

Preradovićeva, studio 4

Grupa B13 ( voditeljica Irena Vitaljić)

NOVA GRUPA

četvrtkom 19:30- 21:30

Preradovićeva, studio 3

Grupa B14 ( voditeljica Arijana Prekazi)

petkom 19:00- 21:00

Teslina, studio 2

 

UZRAST: SEDMI I OSMI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Grupa B1 (voditeljica Jadranka Korda Krušlin)

Utorkom i petkom 19:00 – 20:00

Teslina, studio 1

Grupa B7 (voditeljica Katarina Kolega )

Subotom 10:00 – 12:00

Teslina, studio 2

Grupa B15 (voditeljica Livia Fadić)

ponedjeljkom 19:00-21:00

Preradovićeva, studio 6

Grupa B19 (voditeljica Kristina Jakšić Balaž)

Utorkom  19:30 – 21:30

Teslina, studio 2

Grupa B20 (voditeljica Iva Milley)

Ponedjeljkom i srijedom 19:00 – 20:00

Preradovićeva, studio 3

Grupa B21 ( voditeljica Livia Fadić) 

Subotom 12:00 – 14:00

Preradovićeva, studio 5

 

UZRAST: OD 7. RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE DO 1. RAZREDA SREDNJE  ŠKOLE

Grupa M1 (voditeljica Marija Šorša)

subotom 10:00- 12:00

Muzej suvremene umjetnosti

 

UZRAST:  OSMI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE I PRVI RAZRED SREDNJE ŠKOLE

Grupa B4 (voditeljica Grozdana Lajić Horvat)

Četvrtkom 20:00 – 22:00

Preradovićeva, studio 6

Grupa B6 (voditeljica Helena Kalinić)

Utorkom 20:00- 22:00

Preradovićeva, studio 4

Grupa B8 (voditeljica Irena Kolar Vudrag)

Petkom 19:15 – 21:15

Preradovićeva, studio 4

Grupa B16 (voditeljica Iva Milley)

Ponedjeljkom i srijedom 20:00 – 21:00

Preradovićeva, studio 3

 

UZRAST:  PRVI  I DRUGI RAZRED SREDNJE ŠKOLE

Grupa C4 (voditelj Damir Miholić)

Ponedjeljkom i četvrtkom 20:00 – 21:00

Preradovićeva, studio 5

Grupa C6 (voditeljica Helena Kalinić)

Ponedjeljkom 20:00- 22:00

Preradovićeva, studio 4

Grupa C5 (voditelj Damir Miholić)

Subotom 9:00 – 11:00

Preradovićeva, studio 3

 

UZRAST: DRUGI RAZRED SREDNJE ŠKOLE

Grupa C7 (voditeljica Jadranka Korda Krušlin)

Utorkom i petkom 21:00 – 22:00

Teslina, studio 1

 

 

 

UZRAST:  DRUGI I TREĆI RAZRED SREDNJE ŠKOLE

Grupa C3 (voditeljica Katarina Kolega)

Subotom 12:00 – 14:00

Teslina, studio 2

Grupa C8 (voditeljica Katarina Kolega)

Ponedjeljkom 20:00– 22:00

Teslina, studio 2

Grupa C9 (voditelj Damir Miholić)

Subotom 11:00 – 13:00

Preradovićeva, studio 3

Grupa C2 (voditeljica Kristina Jakšić Balaž)

Ponedjeljkom 20:00- 22:00

Teslina, studio 1

Grupa M2 (voditeljica Marija Šorša)

Srijedom 20:00 – 22:00

Muzej suvremene umjetnosti

Grupa M4 (voditeljica Livia Fadić)

Četvrtkom 19:30 – 21:30

Muzej suvremene umjetnosti

 

UZRAST: TREĆI  I ČETVRTI RAZRED SREDNJE ŠKOLE

Grupa C1 (voditeljica Kristina Jakšić Balaž)

Četvrtkom 20:00 – 22:00

Teslina, studio 1

 

UZRAST: ČETVRTI RAZRED SREDNJE ŠKOLE

Grupa C15 (voditeljica Grozdana Lajić Horvat)

Utorkom 20:00 – 22:00

Preradovićeva, studio 5

Grupa M3 (voditeljica Marija Šorša)

Subotom 11:00 – 13:00

Muzej suvremene umjetnosti

  

UZRAST: STUDENTI

Grupa D1 (voditeljica Jadranka Korda Krušlin)

Subotom 12:00-14:00

Teslina, studio 1

Grupa D4 ( voditeljica Iva Milley)

 utorkom 20:00-22:00

Preradovićeva, studio 6