Vijesti

Gostovanje predstave „Liliom“ Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane u režiji Selme Spahić

Objavljeno: 17.05.16.
Gostovanje predstave „Liliom“ Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane u režiji Selme Spahić

U programu Europsko kazalište u ZKM-u gostuje u subotu, 21. svibnja, Liliom Ferenca Molnára u režiji Selme Spahić i izvedbi dramskog ansambla SNG-a Ljubljana. Drama Liliom (1909), koja slovi za jedno od najboljih Molnárovih djela, govori o želji koja nadilazi skromne životne uvjete i vodi pojedinca k ispunjenju snova.

Liliom je junak onkraj svake prosječnosti, beskompromisno slijedi svoje snove, bez obzira na posljedice. Autsajder, individualist koji ne prihvaća konvencije, Liliom samo slijedi svoje želje. Za razliku od mnogih, nije spreman žrtvovati slobodu radi kapitalističkih vrijednosti ili prividnog osjećaja sigurnosti. Zapravo je riječ o čovjeku koji o svemu tome ne razmišlja, iako društvenu nepravdu osjeća na svakom koraku. Impulzivan i nepredvidljiv, ne zna izražavati, a još manje primati emocije. Usprkos mizernim životnim uvjetima, Liliom želi s djevojkom Juli živjeti uzbudljiv, ispunjen, čovjeka vrijedan život. Vjeruje da je moguće raditi ne samo za preživljavanje nego i radi ljubavi. Liliom i Juli ne pristaju na konformistički život kakav živi većina i prihvaćaju posljedice svoga djelovanja.

Svijet Lilioma zapanjujuće je nalik svijetu oko nas, u kojem si mnogi ne dopuštaju ni snove ni prosvjede protiv društveno-političkih okolnosti. Drugim riječima, ovo uprizorenje Lilioma obilježava kritički pogled na društvo postsocijalističke tranzicije. Izvode: Aljaž Jovanović, Tina Vrbnjak, Petra Govc, Nina Ivanišin, Tines Špik, Veronika Drolc, Branko Jordan, Gašper Jarni, Miranda Trnjanin, Vojko Zidar i Iztok Drabik Jug.