Vijesti

Jubilarna 50.-ta izvedba “ČRNE MATI ZEMLA”

Objavljeno: 19.09.18.
Jubilarna 50.-ta izvedba “ČRNE MATI ZEMLA”

Najnagrađivanija predstava „ČRNA MATI ZEMLA“ u Zagrebačkom kazalištu mladih ima jubilarnu 50.-tu izvedbu u četvrtak, 20.rujna 2018. u 20 h.

Nakon 50.-te izvedbe fotoreporteri će imati mogućnost fotografirati glumački ansambl i autorski sastav u foyeru ZKM-a u povodu ove proslave.

Predstava ima tri Nagrade hrvatskog glumišta: za najbolju predstavu u cjelini, režiju (Dora Ruždjak Podolski), za najbolju sporednu ulogu Bake (Urša Raukar). "Črna mati zemla" dobila je i nagradu Marul za najbolju predstavu u cjelini. Uz to je redateljica Ruždjak Podolski nagrađena Marulom (i Gavellom) za režiju, a Tomislav Zajec Marulom za najbolju dramatizaciju istoimenog romana, dok je kostimografkinja Doris Kristić nagrađena Marulom za umjetničko ostvarenje. Predstava je osvojila i nagradu publike na 63. Sterijinom pozorju u Novom Sadu. "Črna mati zemla" je premijerno odigrana 1.travnja 2017.

Roman “Črna mati zemla” Kristiana Novaka veliki je hit i ponudio je neke od najganutljivijih momenata u suvremenoj hrvatskoj prozi.

2014. godine žiri tportalove književne nagrade proglasio je roman najboljim u konkurenciji od 49 naslova. Scenska prilagodba ovog Novakova romana od kritičara je proglašena najboljim kazališnim događajem ove sezone, a sada u rujnu je i jubilarna 50. izvedba.