Vijesti

Ovacije u Parmi za predstavu „Drakula“ Zagrebačkog kazališta mladih

Objavljeno: 27.11.15.
Ovacije u Parmi za predstavu „Drakula“ Zagrebačkog kazališta mladih

Predstava „Drakula“ nastala po motivima romana Brama Stokera, u režiji Andrása Urbána, nastala u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora i Fundacije Teatro Due iz Parme premijerno je izvedena u Teatru Due u Parmi, pred prepunim gledalištem i dobila je ovacije publike. Predstava je praizvedena 22. svibnja u SNG Maribor, potom je imala zagrebačku premijeru 25. rujna u Zagrebačkom kazalištu mladih, a gostovanjem u Parmi završava ovaj koprodukcijski projekt.

U predstavi su sudjelovali hrvatski, slovenski i talijanski glumci: Matevž Biber, Mia Biondić, Dado Ćosić, Jurij Drevenšek, Davide Gagliardini, Edvin Liverić, Gian Marco Pellecchia, Nika Rozman i Lucija Šerbedžija koji su više puta izlazili na poklon.

Ovo je bilo iznimno gostovanje i završetak velike koprodukcijske suradnje koja se pokazala kao uspješna i vrlo sam zadovoljna. Povezali smo tri grada, tri države i prikazali sasvim drukčiju vizuru Drakule, upoznali nova kazališta i glumce i krećemo prema novim dogovorima kojima ćemo mobilizirati umjetnike i izmjenjivati teatarska iskustva te interkulturni dijalog.“, prokomentirala je gostovanje u Parmi ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković.

U ovom projektu razvili smo poseban kazališni jezik temeljen na vizualnosti, zvuku i osebujnom scenskom postojanju čimbenika predstave sastavljenom od pokreta, gesta i tjelesnih akcija, ali nipošto ne na razini suvremenog, stiliziranog plesa. Glumac izvođač ponaša se kao izvođač u performansu, no njegova prisutnost na sceni svakako je promišljena kroz prizmu dramskoga glumca. Predstava se gradi bez dramskih dijaloga“, kazao je o predstavi Drakula jedan od najvažnijih regionalnih redatelja današnjice András Urbán.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA