Vijesti

PREDSTAVA “NOĆNI ŽIVOT” GOSTUJE U NARODNOM POZORIŠTU U BEOGRADU

Objavljeno: 22.01.18.
PREDSTAVA “NOĆNI ŽIVOT” GOSTUJE U NARODNOM POZORIŠTU U BEOGRADU

Predstava “Noćni život” nastala po tekstu Ivana Vidića, u režiji Paola Magellija,  gostuje 23. siječnja 2018. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu.
Noćni život“ je dramsko djelo koji govori o sveopćem i raširenom stremljenju, gotovo pa čežnji današnjice – kako napraviti opću i sveobuhvatnu promjenu društvene, ekonomske, političke i duhovne stvarnosti. Zadatak koji je pred sebe postavljalo cjelokupno dvadeseto stoljeće, stoji pred ljudima i na početku dvadeset i prvog, samo promijenjen, multipliciran i proširen u svim smjerovima – i taj zadatak postaje zahtjev vremena, sve ogorčeniji, odrješitiji i odlučniji – da bi se opstalo na zemlji treba promijeniti cjelokupnu društvenu stvarnost. Je li način za to ustanak, pobuna, revolucija? Glasovi i ideje o tome dopiru sa svih strana, ciljevi mnoštva su različiti i traje opća i sveobuhvatna kakofonija. U Noćnom životu grupa nezadovoljnika zauzima gradski trg i tamo podiže barikadu. Revolucionari se učas pretvaraju u reakcionare kad su njihovi interesi u pitanju, tako da kad padne noć oni s lakoćom postaju i grupa sebičnih lopova koji razvlače istu barikadu da bi stvari prodali pod sekundarnu sirovinu. U ratu ideja i ideologija, u kovitlacu koji oponaša onaj revolucionarni, u brzim izmjenama visokog i niskog jezika, plemenitih i niskih strasti, traje komedija koja se učas može okrenuti u kaos i nasilje.
U sjajnoj predstavi za čiji je predložak Ivan Vidić dobio Držićevu nagradu  - glume: Pjer Meničanin, Katarina Bistrović Darvaš, Doris Šarić Kukuljica, Urša Raukar, Lucija Šerbedžija, Barbara Prpić, Vedran Živolić, Frano Mašković, Anđela Ramljak, Nataša Dangubić, Hrvojka Begović, Filip Nola,  Zoran Čubrilo, Milivoj Beader i Sreten Mokrović.