Vijesti

PREMIJERA U LISTOPADU HUDDERSFIELD

Objavljeno: 20.09.18.
PREMIJERA U LISTOPADU   HUDDERSFIELD

Uglješa Šajtinac / redatelj: Rene Medvešek / adaptacija: Tomislav Zajec

Uglješa Šajtinac (Zrenjanin, 1971.) jedan je od najznačajnijih suvremenih srpskih dramskih pisaca, dobnik niza nagrada među kojima je  Europska nagrada za književnost, kao i Sterijina nagrada za dramu Huddersfield 2005. godine. Spomenuta drama ujedno je bila predloškom predstave Jugoslavenskog dramskog pozorišta, koja je u svom desetogodišnjem izvođenju stekla kultni status, kao i istoimenog višestruko nagrađivanog filma.

 Huddersfield donosi mračnu, duhovitu i vrlo potresnu priču o generaciji tridesetogodišnjaka, koji na prijelazu u novi milenij teško iza sebe ostavljaju posljedice rata, a pred sobom ne vide baš nikakvu naznaku bolje budućnosti. U takvim okolnostima i u vremenu potpune rasprodaje moralnih i materijalnih vrijednosti, čak se i kišovito jokširsko predgrađe čini obećanom zemljom. Upravo iz te zemlje vraća se jedan od junaka ove predstave, i svojim povratkom otvara nikad riješena pitanja i traume iz vremena za koje su svi mislili da je davno zaboravljeno.

 Međutim, The Guardian u svom osvrtu na Huddersfield ističe kako je izvanrednost Šajtinčeve drame zapravo prije svega u činjenici da autor beznadnom situacijom, čitavim putem i bez obzira na sve, vješto upravlja prema kraju koji nudi razriješenje u prostoru nove nade. Te nastavlja: „Postoji osjećaj da protagonisti te posljedično i njihova zemlja, ipak stoje na pragu otkrića neke nove zrelosti.“