Vijesti

PREMIJERNO IZVEDENA ‘PROBA ORKESTRA’

Objavljeno: 17.09.18.
PREMIJERNO IZVEDENA ‘PROBA ORKESTRA’

Prva ovogodišnja ZKM-ova premijera 'PROBA ORKESTRA' postavljena je na sceni Zagrebačkog kazališta mladih 15.09.2018. i od publike je izvrsno primljena, a prema riječima kazališih kritičara  - 'Proba orkestra' svakako će biti zanimljiva svim onim umjetnicima, ali i svim ljudima koji bilo na poslu ili u obitelji imaju problema s poštovanjem autoriteta i pravila“, (Denis Derk, Večernji list).

Glasovitu filmsku „Probu orkestra“ Federica Fellinija i glazbu Nina Rote nije bilo lako prenijeti na kazališnu scenu. Predstava je nastala u adaptaciji i dramatizaciji Nine Mitrović i režiji Edvina Liverića koji su osuvremenili Fellinijevu ‘Probu orkestra’ i približili je današnjem gledatelju, dok glazbeni dio potpisuje Merima Ključo.

U ZKM-ovoj izvedbi kazališna „Proba orkestra“ orkestru je i njihovu odnosu s dirigentom pristupila kao metaforičnom prikazu naoko civiliziranog društva čije se vrijednosti naočigled raspadaju u anarhističkom kaosu koji ima sitnointeresne poticatelje. To dovodi do sveopće trivijalizacije profesionalizma i društvenih građanskih uzusa ponašanja.

Vrijedi navesti da glumci ZKM-a zaista i sviraju na sceni u orkestru, pa je tako na sceni glumačko-glazbeni sastav koji pokušava izvesti probu. Beskonačni pokušaji probe orkestra publiku nasmiju, jer se u svađama muzičara prepoznaju životne i društvene situacije. Uz glumce ZKM-a, koji su za ovu izvedbu radili  i glazbene probe, u orkestru sviraju i mladi akademski glazbenici koji su imali poduku iz glume.

Glumačko-glazbeni ansambl: Milivoj Beader, Robert Budak, Dean Krivačić, Barbara Prpić, Danijel Ljuboja, Maro Martinović, Frano Mašković, Pjer Meničanin, Nadežda Perišić Radović, Dora Polić Vitez, Anđela Ramljak, Slavko Sobin, Petra Svrtan, Mladen Vasary, Marica Vidušić, Mateo Videk, Janko Franković, Pavle Golubić, Lana Juranić, Marin Živković.

 

Predstava Proba orkestra nastala je na sceni ZKM-a uz podršku Grada Zagreba i Talijanskog instituta za kulturu.
Partner ZKM-a „Autocommerce Hrvatska d.o.o.“ predstavio je automobil poznat kao Fićo - model Fiat 500 u atriju ZKM-a. Počastili smo se s uzvanicima i prijateljima predstave: tvrtka PPD Croatia predstavila se s Aperolom, Vinoteka Bornstein s talijanskim vinima, Orbico beauty s kozmetikom Pupa koja je uljepšala publiku i cijelo događanje, te Lavazza kavom!
Predstava „Proba orkestra“ otvorila je novu sezonu!

ZKM web vijesti_ZKM Proba Orkestra PremijeraZKM web vijesti_ZKM Proba Orkestra Premijera-3 ZKM web vijesti_ZKM Proba Orkestra Premijera-4

ZKM web vijesti_ZKM Proba Orkestra Premijera-15ZKM web vijesti_ZKM Proba Orkestra Premijera-9ZKM web vijesti_ZKM Proba Orkestra Premijera-11ZKM web vijesti_ZKM Proba Orkestra Premijera-17

web2web3 web4