Vijesti

TRIBINA „ČRNA MATI ZEMLA“ U ZAGREBAČKOM KAZALIŠTU MLADIH

Objavljeno: 09.03.17.
TRIBINA „ČRNA MATI ZEMLA“ U ZAGREBAČKOM KAZALIŠTU MLADIH

Zagrebačko kazalište mladih i Naklada OceanMore pozivaju vas na tribinu ČRNA MATI ZEMLA 17. ožujka 2017., u 19 sati. Tribina će se održati u dvorani Polanec ZKM-a, Teslina 7.

Praizvedba „Črne mati zemle“ u Zagrebačkom kazalištu je pred nama. Naklada OceanMore upravo je objavila novo izdanje ovog romana Kristiana Novaka, koji je dobio Nagradu T-portala za najbolji roman za 2014. godinu.  Povod je to za tribinu na kojoj će autor romana zajedno s redateljicom predstave Dorom Ruždjak Podolski i autorom dramatizacije Tomislavom Zajecom govoriti o značenjima teksta, izazovima dramatizacije romana i režijskim opredjeljenjima koja proizvode autonomnu priču.
Razgovor moderira Kruno Lokotar, urednik knjige.

"Črna mati zemla" roman je o uspješnom mladom piscu, Matiji Dolenčecu, koji stvaralačku i ljubavnu blokadu pokušava otkloniti dosežući vlastitu, do amnezije potisnutu priču, onu koju je kompenzirao izmišljanjem svih drugih priča. Potisnuto u Dolenčecovu životu traumatična je priča o njegovu djetinjstvu u međimurskom selu, o smrti oca, o osam samoubojstava, dva demona, gubitku prijatelja, o velikim mitovima i lokalnim legendama, o otvorenom povijesnom prijelomu 1991., svakodnevnim lažima i složenim osjećajima - ubojicama života.
Predstava u produkciji Zagrebačkog kazališta, kroz priču o užasima koji potresaju malo međimursko selo u vremenu oko raspada bivše države, fokusira se na potresnu ispovijest dječaka uhvaćenog u mrežu bijesa, krivnje i samoće.
Premijera predstave bit će u subotu, 1. travnja 2017. U predstavi glume Adrian Pezdirc, Mia Biondić, Doris Šarić Kukuljica, Nataša Dorčić, Urša Raukar, Dado Ćosić, Zoran Čubrilo, Suzana Nikolić, Jasmin Telalović, Dora Polić Vitez, Pjer Meničanin, Barbara Prpić, Nadežda Perišić Radović, Danijel Ljuboja, Damir Šaban, Mateo Videk, Milica Manojlović, Stanko Kovačić, Nikola Ljutić, Leon Bujanović.

Posjetioci tribine moći će kupiti knjige Kristiana Novaka „Črna mati zemla“ i „Ciganin, ali najljepši“ u izdanju OceanMora po promotivnim cijenama. Kristian Novak potpisivat će knjige pola sata prije početka tribine, od 18,30 sati. Ulaz na tribinu je besplatan.