Vijesti

ZKM-ov Hinkemann na Mittelfestu

Objavljeno: 11.07.18.
ZKM-ov Hinkemann na Mittelfestu

Zagrebačko kazalište mladih 12. srpnja 2018. gostuje na Mittelfestu, jednom od najuglednijih kazališnih festivala koji se održava u Cividaleu. ZKM-ov glumački ansambl nastupit će s višestruko nagrađivanom i hvaljenom predstavom „Hinkemann“ u režiji Igora Vuka Torbice. Umjetnički direktor Mittelfesta, Haris Pašović, nagrađivanog “Hinkemanna” u izvedbi ZKM-a označava jednom od najznačajnijih europskih predstava današnjice.

Mittelfest se snažno bavi temom multikulturalnosti, a ove godine u fokusu festivala je tema „Milenijalci“ (Millennials), generacija koja je rođena i odrasla s EU kao svojim prirodnim državnim okruženjem, koja nije opterećena europskom prošlošću nego je otvorena prema budućnosti, odrasta s novim tehnologijama, i uglavnom s prijateljskim globalnim pogledom na svijet.

Drama „Hinkeman“ njemačkoga ekspresionista Ernsta Tollera premijerno je izvedena u ZKM-u 7. studenog 2015. godine, a u predstavi glume :  Rakan Rushaidat,  Mia Biondić,  Frano Mašković,  Doris Šarić Kukuljica,  Dado Ćosić,  Petar Leventić,  Jasmin Telalović,  Vedran Živolić,  Marica Vidušić,  Milica Manojlović,  Nađa Perišić Radović, Milivoj Beader i Ozren Grabarić. Scenograf je Branko Hojnik, a kostimografkinja Doris Kristić.

Nagrade: Nakon premijere predstava je ostvarila niz gostovanja te osvojila brojne nagrade na raznim festivalima u Hrvatskoj i regiji: nagrađena je na Međunarodnom festivalu INFANT u Novom Sadu 2016. te s dvije Nagrade hrvatskoga glumišta 2016.  (za najbolju dramsku predstavu i mušku glavnu ulogu), s tri nagrade na Gavellinim večerima 2016., s tri nagrade na Jugoslavenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u Srbiji i s četiri nagrade na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci 2017.