Vijesti

ZKM-ov ‘TIT ANDRONIK’ otvara 5. Shakespeareov festival

Objavljeno: 27.06.18.
ZKM-ov ‘TIT ANDRONIK’ otvara 5. Shakespeareov festival

Zagrebačko kazalište mladih u četvrtak, 28. lipnja 2018. gostuje na 5. Shakespeareovom  festivalu u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.  Program će otvoriti upravo ZKM-ova predstava 'TIT ANDRONIK' u režiji Igora Vuka Torbice koju su kritičari proglasili jednim od najznačajnijih djela prošle sezone.

 Predstava je premijerno izvedena u ZKM-u 23. ožujka 2018. Tit Andronik prva je od deset Shakespeareovih tragedija motivirana tajnim i javnim osvetama, a sadržaj se oslanja na rimsku povijest. Glavni junak, Tit Andronik, zaslužan za uspješno vođene rimskih ratova protiv Gota, vraća se u Rim, gdje u miru doživljava nesreću za nesrećom. Sve su nesreće osveta gotske kraljice Tamore koju je iz bahatosti Andronik doveo u Rim i ostavio na životu. Pitanje osvete koje svakako pokreće sve u Androniku vodi ga sve dublje u besmisao. U karakteru Tita Andronika kako drama napreduje sve više uočavamo spoj ludila s poremećajem njegove duše. A to i jest pravi motiv tragedije. Pobjednik koji isključivo silom postiže rezultat, odnosno pobjedu, uništava relacije prema mlađim naraštajima  i prema kolektivnim emocijama. Andronik je Shakespeareova tragedija koja prezire rat, prezire puko junaštvo i u kojoj se Shekespeare još jednom hvata u koštac s temom besmislenog ratovanja.

U predstavi glume: Sreten Mokrović, Katarina Bistrović Darvaš, Rakan Rushaidat, Mia Biondić, Petar Leventić, Adrian Pezdirc, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Frano Mašković, Jasmin Telalović, Robert Budak, Milivoj Beader