Vijesti

ZKM PREMIJERA: ‘PROBA ORKESTRA’

Objavljeno: 03.07.18.
ZKM PREMIJERA: ‘PROBA ORKESTRA’

Novu kazališnu sezonu ZKM otvara  rujanskom premijerom 'Proba orkestra' prema kapitalnom djelu Federica Fellinija, velikog majstora filmske umjetnosti, u režiji i scenografiji Edvina Liverića. Premijernu izvedbu moće ćete pogledati 15.rujna 2018. U ovaj ambiciozan kazališni pothvat zajedno s Liverićem upustila se i dramaturginja Nina Mitrović koja potpisuje dramatizaciju istoimenog scenarija Fellinija i Brunella Rondija.  Fellinijeva genijalna ideja da snimi probu jednog orkestra kao socijalnu metaforu, osuvremenjena je i približena današnjem gledatelju, progovarajući o bliskim problemima današnjice, obračajući mu se jednako snažno, kao što se Fellini obraćao gledateljima i publici svoga vremena.

 Federico Fellini, veliki majstor filmske umjetnosti, 1978. stvara jedno od svojih kapitalnih djela fantastičnog realizma – film “Proba orkestra”. Četrdeset godina kasnije ova socijalna alegorija ne gubi niti malo na svojoj aktualnosti i društvenoj kritici. Dapače, čini nam se kao da je danas stvarana i kao da govori upravo o nama. Taj je orkestar simbol našeg društva i našeg vremena. Fellini nam kroz ironiju lagano otvara pogled u mogućnost tragedije. On oslikava kaos kojeg živimo i agoniju nemogućnosti povratka harmoniji. Ali jednako tako on upire prstom u sve nas i sve nas okrivljuje za suučesništvo u stvaranju tog kaosa i agonije.  Svi smo mi uključeni u tu krizu i svi smo za nju odgovorni.

 Kada Fellini stvara ovo djelo, Italija se nalazi u velikoj političkoj krizi,  proživljava agoniju otmice Alda Mora i političke potrese koje izazivaju Brigate Rosse. Sam film ne bavi se konkretno tim događajima, ali kriza tadašnjeg društva Italije prodire u filmu kroz sve pukotine te crkvene kapelice iz 13. stoljeća, u kojoj orkestar proba. Sve dok se u jednom trenutku i zidovi ne sruše, te katastrofa ne rezultira žrtavama. Današnja Europa, pa tako i mi u njoj, prolazi kroz neke druge krize i agonije, ali bitke ostaju iste, a žrtve se i dalje broje.

 Ovo je djelo ujedno posljednje u nizu plodne glazbeno-filmske suradnje Nina Rote i Federica Fellinija. Nije slučajno što Fellini izabire glazbu kao polje umjetnosti koje pokreće ovu skupinu ljudi, taj mali društveni nukleus koji ujedno simbolizira čitavo društvo. Jer nema snažnije emocije od one koju stvara glazba. Glazba je jednako bitan segment ovog djela, kao i njegov dramski predložak, a skladatelji su Nino Rota/Merima Ključo. Upravo zahvaljujući svjetski poznatoj harmonikašici i skladateljici  Merimi Ključo, glumačko-glazbeni orkestar u ZKM-u će zaista zasvirati u ‘Probi orkestra’.