Dado Ćosić

Dado Ćosić rođen je 14. prosinca 1987. u Bosanskoj Dubici. Magistrirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2014. Stalni je član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih od 2015.

U ZKM-u je glumio u sljedećim predstavama: Čarobni brijeg (r. Janusz Kica), Hinkemann (r. Igor Vuk Torbica), Sherlock Holmes (r. Krešimir Dolenčić), Velika bilježnica (r. Edvin Liverić), Alisa u Zemlji čudesa (r. Renata Carola Gatica), Črna mati zemla (r. Dora Ruždjak Podolski), Tit Andronik (r. Igor Vuk Torbica), Pansion Eden (r. Arpad Schilling), Huddersfield (r. Rene Medvešek), Eichmann u Jeruzalemu (r. Jernej Lorenci), Monovid-19 (r. Anica Tomić), Cement (r. Sebastijan Horvat), H.E.J.T.E.R.I (r. Judita Gamulin), Kamen (Patrik Lazić), Ja sam ona koja nisam (r. Paolo Magelli), Braća Karamazovi (r. Oliver Frljić), Moj Muž (r. Dora Ruždjak Podolski), 12. NOĆ ili kako hoćete (r. Grzegorz Jarzyna), Anđeo od leda (r. Árpád Schilling).

Kazališni, televizijski i filmski glumac.

Osim angažmana u matičnom kazalištu glumi u predstavama na Dubrovačkim ljetnim igrama, u Kazalištu Ulysses i Teatru &TD, surađujući s redateljima Andrašem Urbanom, Lenkom Udovički, Darijom Harjačekom, a kao filmski glumac surađivao je s Daliborom Matanićem, Predragom Ličinom, Vlatkom Vorkapić, Andrejem Korovljevim, Ivonom Jukom, Jasnom Nanut i drugima.

Za dosadašnja glumačka ostvarenja nagrađen je: Zlatnom arenom za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu Zvizdan (2015), Nagradom hrvatskog glumišta (2012) za najboljeg glumca u predstavama za djecu i mlade za ulogu u predstavi Ružičasta sanjarica (Kazalište Mala scena iz Zagreba),  a za istu je ulogu te godine na festivalu Mali Marulić u Splitu nagrađen Marulom za najboljeg glumca festivala. Na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci 2019. dobio je Nagradu Veljko Maričić za najbolju mušku ulogu u predstavi Huddersfield te Nagradu Mediteran također za ulogu u Huddersfieldu. Dobitnik je i Nagrade Ardalion, jedne od pet ravnopravnih nagrada, za najbolju mušku ulogu u predstavi Eichmann u Jeruzalemu na 27. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Bez prevoda, Užice, Srbija.


PREDSTAVE

12. NOĆ ili kako hoćete
Anđeo od leda
Braća Karamazovi
Čarobnjak iz Oza
Črna mati zemla
Eichmann u Jeruzalemu
Ja sam ona koja nisam
Moj muž