Skip to main content

OBAVIJEST O RADNOM VREMENU BLAGAJNE OD 6. LIPNJA 2024.

Poštovana publiko,

obavještavamo vas da će blagajna Zagrebačkog kazališta mladih od četvrtka 6. lipnja raditi radnim danom od 13 do 20h. 

Subotom će blagajna i dalje raditi od 10 do 14h te sat i pol prije početka predstave, a nedjeljom sat i pol prije početka predstave.

Zahvaljujemo na razumijevanju.

 

ODRŽAN CIKLUS SCENSKIH ČITANJA ”Budućnost je ovdje”

U petak 7. lipnja u prepunoj dvorani Miško Polanec održano je peto po redu scensko čitanje u sklopu programa za mlade dramatičare Budućnost je ovdje.

Budućnost je ovdje, kao jedan od novijih programa Zagrebačkog kazališta mladih, posebno je osmišljen u svrhu razvijanja, poticanja i afirmacije suvremenog hrvatskog dramskog pisma te najmlađih dramskih autora. U tom smislu, ovaj program podrazumijeva mentorski rad s mladim dramskim piscima, koji u samom kazalištu osmišljavaju, razvijaju i oblikuju svoj dramski materijal te ga uz pomoć glumaca ansambla ZKM-a pretvaraju u cjeloviti dramski tekst. Izvedbeno predstavljanje na taj način napisanih dramskih tekstova odvija se kroz  formu koncertnih čitanja, kojima mladi dramski autori svoje nove drame predstavljaju zagrebačkoj publici. U svom jubilarnom petom izdanju, ovaj program i dalje predstavlja živu platformu kako umjetničkog razvoja tako i izvedbenog predstavljanja najmlađe generacije hrvatskih dramatičara.

Nakon koncertnog čitanja tekstova Your Love Is King Espija Tomičića u režiji Hrvoja Korbara, U pakao, lijepo molim Nikoline Rafaj, Nikaragva Vida Hribara, Svaka misao diverzija Patrika Gregureca, sve u režiji samih dramatičara, novu dramaturšku provjeru i scensku izvedbu u suradnji s ansamblom Zagrebačkog kazališta mladih ove godine ima Karla Leko sa svojim tekstom U stanu bez vode razmišljam o moru u također vlastitoj režiji.

Mlada dramatičarka Karla Leko upravo je ove godine vrlo ozbiljno zakoračila na kazališnu scenu, kad je zajedno s Patrikom Gregurecom primila nagradu Marul za dramaturgiju monodrame Maske Dražena Šivaka.

U svojoj drami „za dva dramska lika i didaskaliju“ U stanu vez vode razmišljam o moru Karla Leko propituje svu intimnost zabranjenog ljubavnog odnosa starijeg muškarca i djevojke, u klaustrofobičnom prostoru hotelske sobe koju zbog određenih okolnosti ne mogu napustiti. Svedenost na jedan prostor u potpunosti otkriva najdiskretnije pomake u jednoj ljubavnoj vezi, a suptilnost dramskog tkanja dodatno je obogaćena pažljivom strukturom u kojoj podjednaku važnost igra i ono što će između ovo dvoje ljudi zauvijek ostati neizgovoreno.

Tekst su čitali Nikolina Prkačin, Frano Mašković i Iva Kraljević .Glazbu potpisuje Nikola Krgović N/OBE.

Hvala svima koji su bili dijelom ovog kazališnog druženja i time podržali rad mladih dramatičara.