Skip to main content

ODRŽAN PRVI BIENALNI REZIDENCIJALNI PROGRAM ZA AFIRMIRANE HRVATSKE DRAMSKE PISCE

U utorak 8. lipnja u dvorani Istra održano je prvo izdanje ZKM-ovog programa ,,Bienalni rezidencijalni program za afirmirane hrvatske dramatičare,, kojeg smo započeli s jednim od najvažnijih hrvatskih suvremenih dramatičara Ivorom Martinićem i njegovim novim dramskim tekstom „Sin, majka i otac sjede za stolom i dugo šute“. 

Nakon velikog uspjeha predstave Dobro je dok umiremo po redu, Ivor Martinić ponovno je udružio snage s redateljem Aleksandrom Švabićem koji će, osim što je režirao scensko čitanje teksta, režirati i praizvedu ovog teksta u idućoj kazališnoj sezoni Zagrebačkog kazališta mladih.

U drami Sin, majka i otac sjede za stolom i dugo šute likovi Sin, Majka i Otac kroz niz razgovora za stolom seciraju svoju obitelj, svoju prošlost i sve neprešućene istine, kao i onu najgoru – istinu da ga ipak ne vole bezuvjetno. Kroz niz vremenski ispremiješanih razgovora kroz deset scena razlaže se i pojam obitelji, koji u svim kriznim vremenima dobiva novo značenje.

Tekst su čitali Sreten Mokrović, Doris Šarić Kukuljica, Luka Knez i Iva Kraljević.

O BIENALNOM REZIDENCIJALNOM PROGRAMU ZA AFIRMIRANE HRVATSKE DRAMSKE PISCE

Unutar svojih programskih smjernica, Zagrebačko kazalište mladih posljednjih godina osobitu pažnju posvećuje različitim načinima sustavnog ulaganja u razvoj suvremenog dramskog pisma, s naglaskom na inovativne autorice i autore koji na originalan način promišljaju hrvatsku, europsku ali i globalnu stvarnost, kao i na mlade i najmlađe dramske stvaratelje koji tek traže svoj prostor u izvedbenoj umjetnosti u najširem smislu te riječi.

U tom kontekstu, Bienalni rezidencijalni program za afirmirane hrvatske dramske pisce osobito je važan novi program našeg kazališta, koji je usmjeren na poticanje, prepoznavanje i promoviranje suvremenog hrvatskog dramskog pisma te na osnaživanje hrvatske suvremene dramatike i njezinih prominentnih predstavnika. Ovaj program pretpostavlja proces narudžbe teksta, prve provjere teksta u formi koncertnog čitanja pred publikom te konačno i praizvedbe teksta. Pritom će publika, ali i drugi profesionalci iz kazališne struke, poput kritičara i kazališnih teoretičara, imati priliku pratiti sve etape nastajanja kazališne predstave.