Ljudski glas - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Ljudski glas

Trajanje: 1 sat i 45 minuta

Jean Cocteau / Chris Kraus / Paul B. Preciado

Tekst Jean Cocteaua prevela Urša Raukar / tekstove Chris Kraus i Paula B. Preciada prevela Ivana Ostojčić

Dobna skupina: 16+ 

Više o predstavi

Cocteau/Kraus/Preciado

LJUDSKI GLAS”

Nova predstava Zagrebačkog kazališta mladih “Ljudski glas” višeglasna je scenska cjelina koncipirana od tri tekstualna predloška; poetskog monologa “La Voix humaine” Jeana Cocteaua s kraja dvadesetih godina dvadesetog stoljeća, fragmenata epistolarno-ispovjednog romana “I love Dick” autorice Chris Kraus objavljenog 1997., te odabranih dijelova intimističko-teorijsko-filozofskog teksta “Testo junkie” Paula B. Preciada objavljenog na španjolskom 2008.

U ovom autorskom konceptu, tematska nit koja povezuje sva tri teksta, ženski je glas u pregovorima s nijemim muškim subjektom, odnosno, njegovom društvenom konstrukcijom. Kod Cocteaua to je glas upućen preko telefonske slušalice izgubljenom objektu žudnje s kojim je nemoguće rastati se, monolog koji ispresijecan tišinama i pauzama pokušava na životu održati posljednje minute već izgubljene ljubavi. U epistolarnom, postmodernističkom romanu Chris Kraus glas žudnje pretočen je u pisma upućena idealiziranom muškom arhetipu kauboja-intelektualca s namjerom da ga se zavede i isprovocira njegov macho identitet. Preciado u svom teorijsko-filozofskom traktatu posvećenom raskrinkavanju kapitalističkih odnosa moći i procesa proizvodnje odlazi najdalje u preispitivanju konstrukcija spolnih i rodnih konvencija; apliciranjem testosterona na kožu pristupa vlastitom tijelu kao prostoru suvereniteta, slobode i eksperimenta, odnosno kao masi otpora društveno nametnutoj kontroli identiteta, seksualnosti i spolne predodređenosti.

Sva tri predloška intimno, strastveno i nadasve kritički preispituju odnose moći i žudnje kroz društvene prakse i politike feminizma, mačizma, patrijarhata, kapitalizma, tehnologije, pornografije, farmakologije i roda.

Projekt “Ljudski glas” ponovo okuplja autorski tim koji je već ranije u ZKM-u surađivao na predstavi “Pismo Heineru M.”; redatelja Bojana Djordjeva, pisca i dramaturga Gorana Ferčeca i vizualnog umjetnika Sinišu Ilića. U ovom projektu priključuju im se kostimografkinja Maja Mirković, te asistent dramatrugije Espi Tomičić. Autorskom timu s iskustvom rada na nezavisnoj i institucionalnoj sceni, veliko je kreativno zadovoljstvo surađivati s članicama ansambla ZKM-a, Hrvojkom Begović, Natašom Dorčić, Barbarom Prpić, Uršom Raukar i Lucijom Šerbedžijom.

 

Premijera: 17. veljače 2018

Predstava nije na oglašenom rasporedu.
Prijava na newsletter