Ono što nedostaje - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Ono što nedostaje

Trajanje: 70 minuta

Autor: Tomislav Zajec
Redateljica: Selma Spahić
Dobna skupina: 18+

Više o predstavi

Ono što nedostaje

Zbog toga što je tamo.

Georgy Mallory, alpinist nestao na Everestu 1924.

A onda, u potpunosti ostanem bez misli. Pustim svom tijelu da padne i da jednostavno ostane ležati. I u vremenu koje ne znam odrediti, bez mogućnosti sam donošenja ikakve odluke. Pa napokon ustanem, i načinim nekoliko novih koraka.

Reinhold Messner, prvi čovjek koji se popeo na Everest bez uporabe dodatnog kisika

Everest nas poziva da učinimo ono što je u prošlosti označavano nemogućim, i da budemo ono što duboko i očajno zapravo žudimo biti.

T. A. Loeffler, najveća kanadska alpinistica

Planina Everest istovremeno podjednako dobro funkcionira i kao jednostavna geografska činjenica i kao široko primjenjiva metafora. Najviša planina na svijetu, s vrhom smještenim na više od osam tisuća metara visine, u oba je ta smisla čvrsto usječena u nesigurno bivanje između života i smrti. Po pričama svjedoka koji su se uspjeli uspeti a onda i vratiti, na njezinoj snježnoj špici čovjek iznenada ostaje bez mogućnosti odlučivanja, ali istovremeno nikad nije odlučniji u potrebu za donošenjem konačnih odluka. Od kojih je prva sasvim sigurno ostati ili otići.

Negdje pred odlukama koje moraju donijeti, nalaze se i osobe u ovoj predstavi. Dvije sestre koje moraju odlučiti kako se nositi s gubitkom majke koja ih je ostavila kao djevojčice. Jedan šesnaestogodišnji mladić koji iz nesređenog doma pokušava pobjeći u svijet odraslih, po prvi puta istražujući svoju homoseksualnost. Njegov otac, odjednom i protiv svoje volje natjeran na propitivanje odavno usustavljenih vrijednosnih stavova. Ili mladi par pred sklapanjem braka, koji se suočava s nikad izgovorenim pitanjima u vlastitom odnosu. U tom smislu, otvara se pogled na obitelj kao još uvijek vrlo precizno definiranu činjenicu, ali na i mogućnost osobnog odabira u trenutku njezina raspada pod teretom društvenog pritiska ili nemogućnosti suočavanja sa samim sobom.

Čitavo to vrijeme, nad protagonistima se nadvija sjena planine Everest, na koju se neki od njih pokušavaju popeti kako bi pronašli mir, a drugi jer za njih više nigdje drugdje ne postoji sigurno mjesto na koje bi se mogli skloniti. Međutim, na brisanom prostoru vječite hladnoće, pravu istinu odjednom postaje nemoguće suspregnuti. Na taj način, uspon na Everest postaje prostorom nove afirmacije, konačnog oslobođenja i života koji je moguć jedino negdje između osobne zbilje i fikcije, želje za slobodom i straha, na samom vrhu najveće planine na svijetu.

Selma i Tomislav

 

 

Praizvedba: 16. prosinca 2017.

ZKM na zahtjev – pogledajte cijelu predstavu online

 

  1. Za najam predstave kliknete opciju Rent u gorenjem desnom kutu ili na Vimeo logo u donjem desnom kutu.
  2. Kada vam se otvori skočni prozor ulogirajte se/registrirajte na Vimeo račun. Možete se registrirati putem e-maila ili ulogirati putem Facebook ili Google računa.
  3. Nakon uspješne prijave, otvorit će se prozor gdje je potrebno unijeti podatke bankovne kartice te završite kupovinu najma predstave na zahtjev klikom na opciju Rent.
  4. Nakon uspješne kupovine snimka odabrane predstave dostupna vam je sljedeća 24 sata putem ZKM web stranice, ZKM Vimeo kanala ili Vimeo aplikacije za Andorid ili Apple uređaje.
  5. Za tehničku pomoć kontaktirajte nas putem e-maila: tajana.grbic@zekaem.hr ili putem telefona: 091 4872 586.
Predstava nije na oglašenom rasporedu.
Prijava na newsletter