O učilištu - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

O učilištu

VIŠE >

Učilište Zagrebačkog kazališta mladih trenutačno okuplja oko 1500 djece i mladih koji pohađaju nastavu u dramskom, plesnom i lutkarskom studiju. Osnovne su zadaće u radu s djecom i mladima u Učilištu razvijanje scenskog stvaralaštva, razvijanje kulture javnog nastupanja i komuniciranja te poticanje razvijanja osobnosti svakog djeteta, ali i potpora najdarovitijim polaznicima. Nastava se odvija tijekom školske godine, a sastoji se od studijskog rada i nastupa za javnost u prostorima kazališta.

 

Više o učilištu

Posebnost Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih njegovanje je i poticanje stvaralačkog razvoja djece i mladih upravo u kazalištu, na mjestu gdje sve elemente i etape kazališnog procesa polaznici sami mogu iskusiti, istražiti i oblikovati u studijima Učilišta te ih izvesti pred publikom. Nastava se održava jedanput ili dvaput tjedno, grupe su sastavljene prema uzrastu, a upis je u sve studije slobodan (bez audicije). Osim redovne nastave, naši se polaznici tijekom godine mogu dodatno uključiti u druge povremene akcije i radionice (scenografska radionica, radionica kreativnog pisanja, dodatne glumačke radionice, radionice hip-hop plesa, cirkuskih vještina, lutkarskog filma i slično).

Umjetničko-pedagoški ciljevi Učilišta jesu:

– poticanje umjetničkih sklonosti i upoznavanje polaznika s obilježjima umjetnosti koje se u Učilištu njeguju (ples, lutkarstvo, dramska umjetnost)

– razvijanje izvedbenih i kreativnih sposobnosti

– razvijanje kulture javnog nastupanja

– otkrivanje i podupiranje darovite djece

– cjelovito odgajanje i razvijanje osobnosti polaznika putem oblika umjetničko-pedagoškog rada primjerenih njihovoj dobi, iskustvu i sposobnostima

– promicanje i razvijanje umjetničke pedagogije u umjetničkim područjima koja se u Učilištu njeguju

– povezivanje i suradnja sa srodnim ustanovama i organizacijama.

Tijekom godina u Učilištu ZKM-a educirale su se tisuće mladih Zagrepčana stoga je taj dio ZKM-a posebno važan za Zagreb s obzirom na potrebe kulturnih sadržaja.

Ciljevi Učilišta ostvaruju se redovitom nastavom koju odlikuju sustavni, metodički osmišljen rad s djecom i mladima te prikazivanjem rezultata rada na oglednim satovima, godišnjim produkcijama i predstavama. U Učilištu se često održavaju radionice, savjetovanja i stručni skupovi vezani uz scensko stvaralaštvo djece i mladih, čime se pridonosi stručnom obrazovanju osoba i u drugim dijelovima Hrvatske koje se bave umjetničko-pedagoškim scenskim radom s djecom i mladima.

Učilište ZKM-a 2009. dobilo je Plaketu Grada Zagreba za sveukupni doprinos razvoju dječjeg kazališnog stvaralaštva tijekom 60 godina postojanja.

 

Povijesni pregled

 

Zagrebačko kazalište mladih (u početku Pionirsko kazalište) djeluje od 1948. Prva ravnateljica bila je Božena Begović koja je sa stotinjak djece školskog uzrasta i grupom svojih suradnika, kazališnih entuzijasta, krenula u novu kazališnu avanturu. Namjera je bila da se u poratno vrijeme okupi što veći broj djece te da se s pomoću različitih oblika kazališnog rada razviju njihovi kreativni potencijali, ali i da se djeluje odgojno-pedagoški.

Prvi pedagozi bili su kazališni profesionalci: glumica Đurđa Dević, scenograf Zvonimir Agbaba, koreografi Silvija Hercigonja i Karlo Radinger, baletni pedagog Nenad Lhotka, baletna voditeljica Mery Šembera i glazbena voditeljica Truda Reich.

Pod njihovim vodstvom na sceni tadašnjeg Pionirskog kazališta, od 1950. Zagrebačkog pionirskog kazališta, počinju se izvoditi prve predstave koje uspješno spajaju plemenitost studijskog rada temeljenog na improvizacijama i profesionalizam. Te izvedbe označavaju početak neprekidnog izvođenja predstava na sceni PIK-a. Tijekom godina u PIK-u odrastaju i odgajaju se mnoge generacije, raste produkcija, dolaze novi suradnici, a 1953. zapošljava se Zvjezdana Ladika, uskoro istaknuta redateljica i svjetski priznata dramska pedagoginja. Vanjski su suradnici bili Ana Maletić, Inge Kostinčer, Ljubo Babić, Jagoda Buić, Emil Cosetto, Ivo Lhotka Kalinski, Rudolf Zubčić, Miljenko Vikić i Milana Broš, a PIK-ov ansambl gostuje na svjetski poznatim festivalima osvajajući brojne nagrade.

Godine 1967. Zagrebačko pionirsko kazalište mijenja ime u Zagrebačko kazalište mladih, a 1977. ZKM postaje profesionalnim kazalištem koje u predstavama angažira mlade, tek diplomirane glumce, dio kojih je djetinjstvo provelo u PIK-u. Rad s djecom i mladima nastavlja se i traje sve do danas. Omladinski studio ZKM-a preimenovan je 1992. u Učilište ZKM-a, a tadašnji voditelj bio je Vlado Krušić. U mirovinu su otišle dugogodišnje pedagoginje Slavenka Čečuk i Zvjezdana Ladika koje su, zajedno s Đurđom Dević-Šeginom, na temelju svoga rada oblikovale metode stvaralačkog dramskog rada i odgoja djece i mladih. Njihov su rad nastavili njihovi učenici, kojima su se pridružili mlađi naraštaji plesnih, dramskih i lutkarskih pedagoga.

Ratna zbivanja devedesetih godina 20. stoljeća nisu bitno poremetila umjetničko-pedagoški rad Učilišta. Dječje stvaralaštvo tada je bilo najučinkovitiji oblik obrane duha i uma pred neizvjesnošću vremena.

Od svoga osnutka Učilište ZKM-a bilo je važna umjetničko-odgojna ustanova. U određenim razdobljima bilo je žarište dječjeg dramskog stvaralaštva svjetske važnosti. Ono je i danas po važnosti, utjecajima i odjecima metodičko i idejno žarište dramske pedagogije i dječjeg dramskog stvaralaštva u Hrvatskoj.

Učilište ZKM-a mjesto je gdje se putem stvaralaštva uči o kazalištu, glumi, plesu ili lutkama, ali i o životu, ljudima i nama samima. Kvalitetu nastalih predstava potvrđuju gostovanja na festivalima u zemlji i inozemstvu i dobivene nagrade. Dio polaznika postaje profesionalnim kazališnim i filmskim djelatnicima, a najveći dio njih obrazovanom publikom – zaljubljenom u kazalište.

Dramski studio Učilišta ZKM-a danas pohađa oko 800 polaznika raspoređenih u grupe prema dobi, od prvog razreda osnovne škole do posljednjeg razreda srednje škole. U skladu s dobi i iskustvom, polaznici igrom i atraktivnim oblicima grupnog i individualnog rada istražuju kazališni medij te svladavaju osnove scenskih zakonitosti, tehnika i vještina. Radom u dramskom studiju polaznike se nastoji potaknuti na razvijanje kazališnog mišljenja, ali i na razvijanje suvremenih društvenih vještina putem specifičnih dramsko-pedagoških zadataka.

Dramski studio Učilišta ZKM-a u umjetničko-pedagoškom smislu obuhvaća raznolike metodologije rada, no svaka od njih potiče dramsko, glazbeno, plesno i likovno izražavanje djece i mladih te ih sjedinjuje u jedinstvenom scenskom izrazu. Iako se neprestano istražuju nove mogućnosti poticanja i razvijanja stvaralaštva i kreativnog i kritičkog mišljenja djece i mladih te uključuju tehnike suvremene dramske pedagogije (kao što su procesna drama, forum kazalište i slično), rad u dramskom studiju temelji se na improvizaciji, putu koji su razvile začetnice dramske pedagogije u Hrvatskoj, pedagoginja Slavenka Čečuk i redateljica Zvjezdana Ladika. S djecom najmlađeg uzrasta u radu se primjenjuju dramske igre, elementi procesne drame, vođena improvizacija te stvaranje priča i dramskih situacija kao temelj dramskog stvaralaštva, dok se starije uzraste uz razvijanje stvaralaštva potiče i na svladavanje scenskih vještina (govor, pokret, gluma) te upoznavanje i tumačenje umjetnosti različitih epoha. Usporedno s razvijanjem izražajnih potencijala (govor, pisanje, pokret, glas, emocije, likovnost) i vještina djeca i mladi razvijaju i međusobno uvažavanje i strategije suradnje. U različitim individualnim i grupnim zadacima te s pomoću drugih metoda sudjelovanja uče o sebi, o odnosima, o artikuliranju vlastitih emocija i stavova.

Spajajući umjetničke, odgojne i obrazovne procese u stalnom radu s djecom i mladima, dramski se studio izgrađuje kao mjesto posebne umjetničko-pedagoške prakse. Nakon selidbe ZKM-a 1988. u prostore Omladinskog kulturnog centra, u dramskom se studiju zapošljava nova generacija dramskih pedagoga na čelu s Vladom Krušićem, Borisom Kovačevićem i Ines Škuflić Horvat. Uz njegovanje dramsko-pedagoškog rada na satovima u dramskom studiju, Vlado Krušić zalaže se za promoviranje dramske pedagogije kao posebne umjetničko-pedagoške prakse odgoja umjetnošću i za umjetnost, ali i kao obrazovne metode, a dramski studio pretvara i u mjesto educiranja voditelja za tu specifičnu vrstu pedagogije.

Dramska i scenska dostignuća polaznici dramskog studija prikazuju pred publikom u obliku oglednih satova, produkcija i predstava. Predstave dramskog studija često gostuju na europskim i svjetskim festivalima za djecu i mlade.

Stvaralački dramski rad s djecom i mladima u ZKM-u traje neprekidno više od šezdeset godina.

 


DRAMSKI PEDAGOZI:

Denis Bosak
Matija Di Giorgio 

Kristina Jakšić Balaž
Jadranka Korda Krušlin
Grozdana Lajić Horvat
Iva Milley
Vera Piščević
Danijela Šolčić 
Marija Šorša

 


DRAMSKI STUDIO ŠK. G. 2022/2023.

ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH

 

UZRAST: PRVI I DRUGI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Grupa A1 ( voditelj Matija Di Giorgio) NOVA GRUPA

Srijedom i petkom 18:00- 19:00

Preradovićeva 16, studio 3

 

UZRAST:  DRUGI I TREĆI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Grupa A3 (voditeljica Danijela Šolčić) 

Ponedjeljkom i četvrtkom 18:00- 19:00

Preradovićeva 16, studio 4

 

UZRAST: DRUGI DO ČETVRTI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Grupa M2 ( voditeljica Marija Šorša) 

Srijedom 18:00- 20:00

Muzej suvremene umjetnosti

 

UZRAST:  TREĆI I ČETVRTI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Grupa A2 ( voditeljica Jadranka Korda Krušlin)

Utorkom i petkom 18:00- 19:00

Teslina, studio 1

Grupa A6 (voditeljica Grozdana Lajić Horvat) NOVA GRUPA

Utorkom i četvrtkom 19:00- 20:00

Preradovićeva 16, studio 4

 

UZRAST:  ČETVRTI  I PETI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Grupa A4 ( voditelj Matija Di Giorgio) 

subotom 10:00- 12:00

Preradovićeva 16, plesni studio 1

Grupa A5 (voditeljica Iva Milley)

Utorkom i četvrtkom 18:30- 19:30

Preradovićeva, plesni studio 1/  studio 3

Grupa A7 ( voditeljica Kristina Jakšić Balaž)

Utorkom i četvrtkom 19:00- 20:00

Preradovićeva, studio 3; Teslina, studio 1

Grupa A8 ( voditelj Matija Di Giorgio)

Subotom 12:00- 14:00

Preradovićeva 16, plesni studio 1

Grupa A9 ( voditeljica Danijela Šolčić) NOVA GRUPA

Srijedom 19:00- 20:00, subotom 10:00- 11:00

Preradovićeva 16, studio 4

 

UZRAST:  PETI I ŠESTI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Grupa B2 (voditeljica Jadranka Korda Krušlin)

Srijedom 19:00- 20:00, subotom  10:00- 11:00

Teslina, studio 1

Grupa B3 ( voditelj Matija Di Giorgio)

Srijedom 19:00- 20:00, subotom 9:00- 10:00

Preradovićeva 16, studio 3 i plesni studio 1

 

UZRAST: OD PETOG DO SEDMOG RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE

Grupa M6 ( voditeljica Marija Šorša)

Subotom od 9:00- 11:00

Muzej suvremene umjetnosti

 

UZRAST:  ŠESTI I SEDMI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Grupa B5 (voditeljica Kristina Jakšić)

Ponedjeljkom i srijedom 19:00- 20:00

Teslina, studio 1/ Preradovićeva, plesni studio 1

 Grupa B9 (voditeljica Marija Šorša)

ponedjeljkom 19:00- 21:00

Preradovićeva, plesni studio 1

Grupa B10 ( voditejica Vera Piščević) NOVA GRUPA

Subotom 12:00- 14:00

Teslina, dvorana Poly

 

 

UZRAST:  SEDMI I OSMI  RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Grupa B7 ( voditeljica Iva Milley)

Utorkom  19:30- 21:30

Preradovićeva 16, plesni studio 1

Grupa B1 ( voditeljica Danijela Šolčić)

Ponedjeljkom  19:30- 21:30

Preradovićeva, studio 4

 

UZRAST: OD ŠESTOG DO OSMOG RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE

Grupa B15 ( voditeljica Iva Milley)

srijedom 19:30- 21:30

Teslina, Velika pokusna dvorana

Grupa B12 ( voditelj Denis Bosak)

ponedjeljkom 19:00-21:00

Teslina, studio 2

 

UZRAST: OSMI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE I PRVI RAZRED SREDNJE ŠKOLE

Grupa B4 (voditeljica Jadranka Korda Krušlin) 

utorkom i petkom 20:00 – 21:00

Teslina, studio 1

 Grupa B6 (voditeljica Iva Milley)

četvrtkom 20:00- 22:00

Preradovićeva, studio 3

 Grupa B8 ( voditeljica Vera Piščević)

srijedom 20:00- 22:00

Preradovićeva, studio 3

Grupa B18 (voditeljica Marija Šorša)

Četvrtkom 19:30- 21:30

Preradovićeva, plesni studio 1

 Grupa B16 ( voditeljica Danijela Šolčić)

 četvrtkom 20:00- 22:00

Teslina, studio 2

Grupa B19 ( voditeljica Vera Piščević)

subotom 10:00- 12:00

Teslina, dvorana Poly

 

UZRAST: OD OSMOG RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE DO DRUGOG RAZREDA SREDNJE ŠKOLE

Grupa M5 (voditeljica Marija Šorša)

Srijedom 20:00- 22:00

Muzej suvremene umjetnosti

 

UZRAST: PRVI RAZRED SREDNJE ŠKOLE

Grupa C9 (voditeljica Jadranka Korda Krušlin)

Srijedom 20:00- 21:00 i subotom  11:00- 12:00

Teslina, studio 1

 

UZRAST:  PRVI I DRUGI RAZRED SREDNJE ŠKOLE

Grupa C10 (voditeljica Kristina Jakšić Balaž) 

Srijedom  20:00- 22:00

Preradovićeva, plesni studio 1

 Grupa C15 ( voditeljica Kristina Jakšić Balaž)

Četvrtkom 20:00- 22:00

Teslina, studio 1

 Grupa C16 ( voditeljica Danijela Šolčić)

srijedom 20:00- 22:00

Preradovićeva, studio 4

 

UZRAST: OD PRVOG DO TREĆEG RAZREDA SREDNJE ŠKOLE

Grupa B3 (voditeljica Grozdana Lajić Horvat)

Četvrtkom 20:00- 22:00

Preradovićeva, studio 4

 

UZRAST: DRUGI I TREĆI RAZRED SREDNJE ŠKOLE

Grupa C3 ( voditelj Denis Bosak)

Subotom 10:00- 12:00

Preradovićeva, studio 3

Grupa C5 ( voditeljica Iva Milley)

Petkom 20:00- 22:00

Preradovićeva, studio 3

 Grupa C8 ( voditelj Matija Di Giorgio)

Četvrtkom 20:00- 22:00

Preradovićeva, plesni studio 2

Grupa C14 ( voditeljica Vera Piščević)

petkom 20:00- 22:00

Preradovićeva, studio 4

 

UZRAST: TREĆI I ČETVRTI RAZRED SREDNJE ŠKOLE

Grupa C1 (voditeljica Jadranka Korda Krušlin)

Utorkom i petkom 21:00 – 22:00

Teslina, studio 1

Grupa C2 (voditeljica Kristina Jakšić Balaž)

Utorkom  20:00 – 22:00

Preradovićeva, studio 3

 Grupa C7 ( Danijela Šolčić )

Subotom 11:00 – 13:00

Preradovićeva, studio 4

 Grupa C13 ( voditelj Denis Bosak) 

Subotom 12:00 – 14:00

Preradovićeva, studio 3

Grupa M1 (voditeljica Marija Šorša)

subotom 11:00- 13:00

Muzej suvremene umjetnosti

 

UZRAST: ČETVRTI RAZRED SREDNJE ŠKOLE

Grupa C11 (voditelj Matija Di Giorgio)

Petkom 20:00- 22:00

Preradovićeva, plesni studio 1

Grupa C12 (voditeljica Iva Milley)

Ponedjeljkom  20:00 – 22:00

Preradovićeva, studio 3

 

UZRAST: STUDENTI 

Grupa D1 (voditeljica Jadranka Korda Krušlin)

Subotom 12:00-14:00

Teslina, studio 1

Grupa D2 (voditeljica Grozdana Lajić Horvat)

Utorkom 20:00- 22:00

Preradovićeva, studio 4

Grupa D3 (voditeljica Kristina Jakšić Balaž)

Ponedjeljkom 20:00- 22:00

Teslina, studio 1