An Evening with Raimund (Zatvaranje 20. Queer Zagreb sezone) - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Uncategorized

An Evening with Raimund (Zatvaranje 20. Queer Zagreb sezone)

Objavljeno: 14.11.22.
An Evening with Raimund  (Zatvaranje 20. Queer Zagreb sezone)
"Umrem li, / ostavite balkon otvoren!" - riječi su kojima započinje poznata Lorcina pjesma, a ujedno su i dio jedne od najdirljivijih predstava Raimunda Hoghea iz 2010. godine - "Si je meurs, laissez le balcon ouvert."

Tu smo predstavu imali prilike gledati na zatvaranju 10. Queer Zagreba, a sada, deset godina poslije, u okviru 20. Queer Zagreba, Raimundovi plesači se okupljaju te njemu čast izvode fragmente iz njegovih predstava prema izboru i koreografiji Emmanuela Eggermonta i Luce Giacoma Schultea. Snovitom izvedbom fragmenti njegova repertoara nanovo bude val poezije i ljepote koju Raimund Hoghe ostavlja svima nama - kako pleslačima, tako i gledateljima.

An Evening with Raimund (Jedna večer s Raimundom) gostuje u Zagrebačkom kazalištu mladih 1. prosinca 2022. u 20 sati. Predstava gostuje u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien kao najava 50. obljetnice rada Goethe-Instituta u Hrvatskoj koja se slavi 2023. godine. Gostovanje je ostvareno uz potporu Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke.

Pier Paolo Pasolini pisao je o bacanju tijela u bitku. Te riječi su me inspirirale da se popnem na pozornicu. Inspirirala me i stvarnost koja me okružuje, vrijeme u kojem živim, sjećanja na prošlost, ljudi, slike, osjećaji, moć i ljepota glazbe te suočavanje s vlastitim tijelom koje, u mome slučaju, ne odgovara konvencionalnom idealu ljepote. Važno je vidjeti na pozornici tijela koja se ne pokoravaju normi ljepote - ne samo u povijesnom kontekstu, već u kontekstu suvremenog razvoja koji čovjeka svodi na dizajnirani predmet. A što se uspjeha tiče: jedino je važno moći raditi i ići svojim putem, s uspjehom ili bez njega. Ja jednostavno radim ono što moram. 

Raimund Hoghe

Njemački koreograf Raimund Hoghe svoju je karijeru u svijetu plesa započeo kao novinar - između ostalog i zbog toga što je rođen sa skoliozom koja ga je u početku držala podalje od pozornice. Za tjednik “Die Zeit” piše portrete poznatih umjetnika, ali i nepoznatih ljudi s margina društva poput seksualnih radnika ili osoba koje žive s HIV-om. Pišući jedan od portreta upoznaje Pinu Bausch te od 1980. radi kao njen dramaturg u Tanztheater Wuppertalu. Godine 1994. izvodi svoj prvi solo, Meinwärts, posvećen židovskom glumcu i pjevaču Josephu Schmidtu, preminulom tijekom Drugog svjetskog rata, koji je svoju karijeru započeo na radiju jer je s visinom od tek 1.5 metar o kazališnim pozornicama mogao tek sanjati. U Meinwärtsu se osvrće i na svoje tijelo koje odudara od uvriježenih normi ljepote, osobito kada je riječ o tijelu plesača. Tijekom dugogodišnje plesne karijere višestruko je nagrađivan i objavio je nekoliko knjiga u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u. Godine 1992. započinje umjetničku suradnju s Lucom Giacomom Schulteom s kojim je surađivao sve do svoje smrti - a upravo njegovom inicijativom ovu izvedbu fragmenata Raimundovih djela vidjet će, godinu dana od premijere ove predstave, i zagrebačka publika. Ipak, nije to prvi put da se ona susreće s Raimundovim djelima - Hoghe je sedam puta gostovao na zagrebačkim daskama u sklopu Queer Zagreba i tako obilježio regionalnu plesnu scenu, a donekle ju i pomaknuo još korak dalje od konvencija lijepog i idealnog pokreta, ili lijepog i prihvatljivljivog tijela jednog plesača. Raimund Hoghe je preminuo 2021. u Düsseldorfu u 72. godini života, neočekivano - u snu.

IZVOĐAČI: Ornella Balestra, Ji Hye Chung, Adrien Dantou, Emmanuel Eggermont, Kerstin Pohle, Luca Giacomo Schulte, Takashi Ueno

AUTORSKI TIM:
Koreografija: Fragmenti radova Raimunda Hoghea, 2002. - 2009. / izbor i koncept: Emmanuel Eggermont i Luca Giacomo Schulte
Umjetnička suradnja: Luca Giacomo Schulte
Oblikovatelj zvuka i rasvjete: Ansgar Kluge
Producenti: Mathieu Hilléreau – Les Indépendences, Judith Jaeger 
Korištena glazba autora: Peter Allen, Charles Aznavour, Gilbert Bécaud, Charlie Chaplin, Cesare Andrea Bixio,  Pablo Casals, Alain Goraguer, Lee Hazlewood, Arvo Pärt, Henry Purcell, Maurice Ravel, Pyotr  Ilyich Tchaikovsky, Luigi Tenco; interpretirali: Joséphine Baker, Leonard Bernstein,  Dalida, Judy Garland, Michael Jackson, Zizi Jeanmaire, Milly, Liza Minelli, New York Philharmonic Orchestra, Serge Reggiani, Dusty Springfield i drugi.
Produkcija: Hoghe & Schulte GbR 

 

Uz podršku: Ministerium für Kultur und Wissenschaft NRW, Kunststiftung  NRW, Landeshauptstadt Düsseldorf; Ministère de la Culture – Délégation à la danse (France), Goethe-Institut - Paris,  Maison de Heidelberg – Montpellier

Zahvale: Montpellier Danse, La ménagerie de verre - Paris, Festival d’Automne - Paris, Teatro  Municipal do Porto, tanzhaus nrw - Düsseldorf, Theater im Pumpenhaus - Münster, La Bâtie – Festival de  Genève, Queer Zagreb, agnès b

Gostovanje u Zagrebu omogućeno kroz podršku: Goethe Institut Kroatien, Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, NPN - NATIONALES PERFORMANCE NETZ, Kreativna Europa Europske unije u okviru projekta ACT: Art, Climate, Transition.

 

Prijava na newsletter