Brundibár - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Uncategorized

Brundibár

Objavljeno: 03.10.22.
Trajanje: 40 minuta
ZKM u suradnji s Centrom za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust i Festivalom suvremenog židovskog filma Zagreb
 
Kompozitor: Hans Krása 
Redatelji: Krešimir Dolenčić i Hrvoje Korbar
 
Dobna skupina:: 13+
 

VIŠE O PREDSTAVI

Brundibár je dječja opera židovskog češkog skladatelja Hansa Kráse s libretom Adolfa Hoffmeistera, a izvorno su je izvela djeca koncentracijskog logora Theresienstadt u okupiranoj Čehoslovačkoj. Ime dolazi od češkog kolokvijalizma za bumbara. Ova bajkovita priča čuva sjećanja na djecu koja su doživjela zločine holokausta i predstavlja snažan primjer zajedništva protiv svih oblika tiranije i genocida.

Duh opere Brundibár leži u njezinoj povijesti, a njezin značaj seže mnogo dublje od jednostavne priče o dobru i zlu. Ova opera predstavlja snagu glazbe i umjetnosti koja se izdiže iznad najgorih neljudskih životnih situacija. Glazba i priča, u nekom drugom svijetu, vjerojatno bi bili brzo zaboravljeni. Međutim, svjedočanstvo koje seže do nacističkog režima, okolnosti produkcije i kako ona utječe na mlade izvođače priča je koja duboko utječe na publiku svih dobnih skupina. 

Snažan dojam Opere i poruka koju prenosi povezala je tim profesionalaca i umjetnika okupljenih na projektu.

RIJEČ REDATELJA:

Prije početka proba, gospodin Branko Lustig darovao mi je jednu malu knjižicu — slikovnicu. I napisao prekrasnu posvetu - „Hvala na trudu za sve one kojih više nema!“ Možda najljepši i najteži zadatak koji sam dobio. Provesti izvođače i publiku kroz jedno maleno – veliko djelo; toplu i nježnu priču sa sretnim kazališnim završetkom koji prelazi u nijemi užas završetaka ne tako davne stvarnosti. Provesti ih ne samo preko fiktivnog četvrtog zida pozornice, već kroz tunel koji preko ove naše današnje, sretne djece, vodi do duša onih koji su nevini nestali kao žrtve zla koje uvijek započinje s „pravim idejama“, „čvrstim rukama“, zveckanjem oružja i „konačnim rješenjima“. Zvuči li to poznato i nažalost, tako svevremeno i suvremeno? I ne smije se zaboraviti. Osjećajući ponos što sam dio prve hrvatske produkcije Brundibára, zahvaljujem se predivnim Zvjezdicama, Nataši Popović i svima koji su pomogli u uprizorenju ove molitve za mir.
(Krešimir Dolenčić)

U mnoštvu umjetničkih i dokumentarnih svjedočanstava o Holokaustu, susret s Brundibarom sasvim je posebno iskustvo. Dječja opera, izvođena u najstrašnijim mogućim okolnostima, isijava posebnom svjetlošću – u njoj djeca na kraju uspijevaju pobijediti zlo utjelovljeno u naslovnom junaku, šarenom i naizgled simpatičnom zabavljaču. Brundibar nas tako podsjeća na transformativnu moć umjetnosti – i u trenutcima najveće tame, umjetnost može ponuditi tračak svjetla i nade. Brundibar je i svojevrsno upozorenje – opasne ideje često se kriju ispod naizgled benignih maski, ali i poziv na odgovornost - odgovornost umjetnika da se suprotstave svakom zlu, pa tako i relativizaciji najstrašnijih stranica naše povijesti s kojom se nažalost sve češće susrećemo. Stoga mi je velika čast biti djelom ove predstave uz čarobne Zvjezdice i cijeli autorski tim.
(Hrvoje Korbar)

 
Predstava se izvodi uz financijsku podršku:
Prijava na newsletter