4. ZKM zoom razgovor „Matura/Trauma“ - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

4. ZKM zoom razgovor „Matura/Trauma“

Objavljeno: 22.05.20.
4. ZKM zoom razgovor „Matura/Trauma“

Iako je naše kazalište otvoreno pojedini online projekti Zagrebačkog kazališta mladih se nastavljaju - poput započete serije zoom razgovora pod nazivom: 'ZKM – svijet nakon karantene' - gdje razgovaraju redatelji, glumci, dramski pisci, kazališni kritičari, umjetnici iz raznih područja kulture, društveni analitičari, koji u tim razgovorima promišljaju suvremenost društva tragajući i za opstankom kulturnih projekata i programa.

23. svibnja 2020. u subotu na ZKM-ovoj facebook stranici od 10:00 sati bit će dostupan  4. ZKM zoom razgovor „Matura/Trauma“ –na temu mature i obrazovnog sustava, koji je uvijek i pitanje sustava vrijednosti onih koji to znanje prenose i prvorazredno političko pitanje, pa time i trauma.

Ovaj zoom tematski je povezan i sa ZKM-ovom hvaljenom predstavom Mi i Oni - autorski projekt Darija Harjačerka, Katarine Pejović, ZKM-ovih glumaca i polaznika Učilišta ZKM-a.

Podsjetimo, predstava Mi i Oni nastajala je tijekom trećeg tjedna štrajka prosvjetnih radnika u cijeloj Hrvatskoj. Danas zbog epidemioloških ograničenja nakon pandemije, a i same činjenice da su mnogi mladi glumci i glumice maturanti i upravo su pred maturom, predstava Mi i Oni do rujna neće biti na sceni.  Međutim, upravo zato ovaj ZKM zoom razgovor otvaramo s njima.

Sudionici ovog zooma su:
dramaturginja i koautorica predstave Katarina Pejović
psiholog i nekadašnji voditelj kurikularne reforme Boris Jokić
dvoje maturanata, polaznika Učilišta ZKM-a koji i glume u navedenoj predstavi:

Petra Dončić, maturantica Privatne umjetničke gimnazije
Ivan Grlić i maturant XV gimnazije ( popularni MIOC)

 

Iz kritika:

„Predstavu 'Mi i Oni' trebali bi pogledati ministrica obrazovanja i premijer. Možda onda shvate prosvjetare koji štrajkaju (...) Riječ je o značajnom kazališno-aktivističkom i društveno angažiranom projektu u kojem se na suvremen i zanimljiv način, bez dociranja i pametovanja, snagom istine, progovorilo o zastarjelom i birokratiziranom školskom sustavu u Hrvatskoj, koji ne ide ukorak s duhom vremena nego proizvodi antagonizme na relaciji 'mi' i 'oni', neznanje i nemisleća bića, te nezadovoljstvo i frustracije kod svih uključenih u proces obrazovanja - nastavnika, roditelja i učenika. Posebna vrijednost predstave je i u tome što je u njoj dan glas mladima. Naime, u predstavi sudjeluje četrnaestoro izvrsnih polaznika Učilišta ZKM-a, koji su iz svoje srednjoškolske vizure vlastitim improvizacijama i osmišljavanjem situacija uvelike pridonijeli autentičnosti i teksta i predstave“,

Nina Ožegović (tportal)

Prijava na newsletter