“ANTIGONA – 2000 GODINA KASNIJE” GOSTUJE U ZAGREBAČKOM KAZALIŠTU MLADIH - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

“ANTIGONA – 2000 GODINA KASNIJE” GOSTUJE U ZAGREBAČKOM KAZALIŠTU MLADIH

Objavljeno: 13.02.17.
“ANTIGONA – 2000 GODINA KASNIJE” GOSTUJE U ZAGREBAČKOM KAZALIŠTU MLADIH

Regionalna suradnja brijunskog Kazališta Ulysses i Scene MESS iz Sarajeva urodila je predstavom u režiji Lenke Udovički “Antigona – 2000 godina kasnije” koja će se predstaviti zagrebačkoj publici i ljubiteljima kazališne umjetnosti iz cijele Europe 3. ožujka 2017. na impozantnoj pozornici Zagrebačkog kazališta mladih. Zbog velikog interesa publike za hvaljenu predstavu osigurane su dvije izvedbe istoga dana, u 18 sati te u 21 sat.

Predstava, u kojemu naslovnu ulogu igra Maja Izetbegović uz doajena  Radu Šerbedžiju, te Ermina Brava, Katarinu Bistrović-Darvaš, Dženanu Džanić, Jelenu Lopatić i Damira Urbana, propituje mitsku priču koju je neponovljivi Sofoklo pisao u vrijeme rađanja  europske civilizacije i pobjede nad barbarizmom.

Ovo po mnogo čemu posebno uprizorenje Antigone postavlja paralelu između antičke  junakinje i naših prostora danas, dvadeset godina nakon ratnih sukoba.

Najavljujući gostovanje predstave u Zagrebu, redateljica Lenka Udovički istaknula je kako ju je u kreativnom procesu stvaranja uz svoje suradnike preispitivala vrijeme dubokih dilema i pitanja u kojemu se nalazimo te u kojemu će nas smjeru odvesti društvo.
“U predstavi su dvije Antigone koje naizgled imaju različite probleme. Antigonu prije dvije tisuće godina i ovu današnju. Dva naizgled različita problema su zapravo proizvod istog procesa kojeg naša civilizacija živi 2000 godina. U jednoj zborskoj dionici govori se da se traume prenose iz generacije u generaciju. Nadam se da ćemo mi ili buduće generacije moći stvoriti stvarnost koja će biti pozitivna i koja će se kao takva moći prenositi s generacije na generaciju“, rekla je redateljica.

Pored istaknutih i dokazanih glumačkih imena, projekt su svojim talentom oplemenili studentice i studenti Sveučilišta u Rijeci s Odsjeka gluma, mediji, kultura i s Odsjeka za glumu sarajevske Akademije scenskih umjetnosti.

antigona0056 antigona0083 antigona0163

Prijava na newsletter