„Bakhe” na repertoaru ZKM-a - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

„Bakhe” na repertoaru ZKM-a

Objavljeno: 09.01.19.
„Bakhe” na repertoaru ZKM-a

Nakon premijere u srpnju 2018. na Malom Brijunu, starogrčka tragedija „Bakhe” Kazališta Ulysses u režiji Lenke Udovički 18. siječnja 2019. održat će se i zagrebačka premijera u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović istaknula je da će ta predstava biti dio redovitoga repertoara toga kazališta, u kojem će se izvoditi dok god za to publika bude zainteresirana. „Suradnja s nezavisnom kazališnom scenom za ZKM je tijekom posljednjih godina već postala tradicija”, napomenula je Abramović, „a cilj je pružiti unutar institucionalnog kazališta dodatno interaktivno kreativno iskustvo”.

Lenka Udovički se s „Bakhama” redateljski po drugi put vratila Euripidu, grčkom tragičaru kojega, istaknula je, najviše voli i kojega doživljava i kao postmodernističkog pisca. Grci su postavili temelje zapadnjačke civilizacije te su pisali o temama koje su i danas aktualne, s kojima se sudaramo i borimo već više od dvije tisuće godina. „Teatar je i nastao kao poligon za preispitivanje društva i sebe i mislim da je bitno boriti se da to i ostane, da ne bude samo zabava. U tom mi je smislu drago što smo upravo u ZKM-u, jer je to jedno od kazališta koja se trude da ne podlegnu pukoj komercijalizaciji”, istaknula je Udovički.

„Bakhe” su Euripidov posljednji komad, po mnogima možda i najkompleksniji i najteži, napomenula je Udovički. U njemu se ponovo bavi odnosom ženskog i muškog principa u nama i time što se sve događa kada, i kao društvo i kao pojedinci, potiskujemo u sebi previše toga – jer to nam se uvijek osvetnički vraća. Udovički je „Bakhe”, praizvedene tek nakon Euripidove smrti 450. godine prije naše ere, postavila kao suvremeno dubinsko putovanje u prirodu čovjeka, obilježenu vječnim sukobom apolonijskog i dionizijskog načela, razuma na kojem je uspostavljena zapadnjačka civilizacija i iskonskih nagona, strahova i potreba.

Dioniz ili Bakho, antički bog vina, plodnosti, ekstaze i kazališta, bog je koji nas tjera da prelazimo granice, koji jednako tako može dovesti do destrukcije, intoksikacije, do otvaranja mnogo toga skrivenog i potisnutog u nama, rekla je redateljica. On žene sputane društvenim okvirima odvlači u šumu, gdje postaju njegove divlje, pijane, orgijastične svećenice – bakantice. Komad koji su u grčkom teatru 5. stoljeća prije naše ere izvodili isključivo muškarci, koji su utjelovljivali i muške i ženske uloge, u produkciji Kazališta Ulysses nosi dvanaest glumica.

One se nalaze na grupnoj psihoterapiji, na kojoj svaka sa svojim teretom i žudnjama traži utočište od patrijarhalnog, kapitalističkog, nemilosrdnog svijeta u kojem je postalo nedopustivo pokazati bilo kakvu slabost ili izgubiti kontrolu. Na putu oslobođenja od stanja prisilne normalnosti ulaze u mitski svijet Euripidovih „Bakhi”, rušeći konvencionalne rodno determinirane uloge i njihove granice na putu k prihvaćanju ranjivosti kao moguće snage te nenasilja kao moguće vladavine.

Glume: Katarina Bistrović Darvaš, Ivana Krizmanić, Dubravka Miletić, Lucija Šerbedžija, Senka Bulić, Urša Raukar, Barbara Prpić, Dora Polić Vitez, Milica Manojlović, Hrvojka Begović, Anđela Ramljak i Lucija Barišić.

Dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština, koreografiju Staša Zurovac, glazbu Nigel Osborne i Davor Rocco, kostimografiju i scenografiju Bjanka Adžić Ursulov, oblikovanje svjetla Andrej Hajdinjak, a oblikovanje zvuka Davor Rocco. Asistentica redateljice je Sendi Bakotić. Tekst je prevela Lada Kaštelan.

Uoči premijere, u ZKM-u će se 6. veljače održati tribina „Euripid, Freud i feminizam”, koju će moderirati novinar, kritičar i književnik Srđan Sandić.

ZKM web vijesti_ZKM Pressica BAKHE-3 ZKM web vijesti_ZKM Pressica BAKHE-4ZKM web vijesti_ZKM Pressica BAKHE-7 ZKM web vijesti_ZKM Pressica BAKHE-8ZKM web vijesti_ZKM Pressica BAKHE-12ZKM web vijesti_ZKM Pressica BAKHE-16 ZKM web vijesti_ZKM Pressica BAKHE-17

Prijava na newsletter