ČITANJE KAZALIŠTA: CEMENT – ljubav u doba revolucije - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

ČITANJE KAZALIŠTA: CEMENT – ljubav u doba revolucije

Objavljeno: 13.03.20.
ČITANJE KAZALIŠTA: CEMENT – ljubav u doba revolucije

Iako je zbog pandemije koronavirusa odgođena premijera CEMENTA najavljena za 13. ožujka 2020., u Zagrebačkom kazalištu mladih održana je tribina Čitanje kazališta ususret premijeri te predstave. Autor tribine Srđan Sandić razgovarao je s gostima filozofom Žarkom Puhovskim i dramaturgom predstave Milanom Markovićem Matthisom.

Podsjetimo, u režiji Sebastijana Horvata prvi put u Hrvatskoj u kazalištu se postavlja Cement, drama velikog njemačkog dramatičara Heinera Müllera koji je preinačio istoimeni roman socrealističkog pisca Fjodora Gladkova.

Mediji su odgođenu ZKM-ovu premijeru najavili kao „ljubav u doba revolucije”. Gleb Čumalov se nakon nekoliko godina građanskog rata i Oktobarske revolucije vraća kući te se zatekne u tvornici cementa koja, usprkos godinama revolucionarnih težnji za preuzimanjem privatnog vlasništva, samuje, prazna i neaktivna. Njegov je povratak kući istodobno i povratak ženi i zajedničkom djetetu. Ali žena mu ne uzvraća. Njezina je ljubav sad Revolucija.

Na tribini Čitanje kazališta Žarko Puhovski istaknuo je kako je čitajući Müllera imao osjećaj da smo tu komunističku ideologijsku sliku prošli i da nam ta priča više ne treba. „Iz revolucije se prelazi u svijet rada, radnička klasa je cement socijalizma”, ali, smatra Puhovski, „Müller je socrealističku priču dao s elementima mitova i taj roman je jedno od najsnažnijih djela kritike komunističkih režima, i takva kritika danas ne postoji”.

Ljubav je i u romanu i u predstavi CEMENT, kako smo mogli vidjeti na zatvorenoj generalnoj probi, prikazana višeznačnom. Ljubav je i obiteljska, i erotska, a tu je i ljubav prema ideji. Daša je žena koja više voli revoluciju nego muža, a nositelja revolucije predstavlja trećerazredni birokrat. I Puhovski i Marković Matthis smatraju ključnom Dašinu repliku: „Nešto je prestalo, a to što počinje, još je slijepo.” Odnosno, nešto je prestalo, a ne znamo što počinje.

Marković Matthis ističe da je za njega to trenutak kad počinje ljubav. „Točno znam kakav je svijet. I točno znam kakav sam, a onda dolazi trenutak kad je sve dovedeno u pitanje. Kad se stvarno zaljubim, to je stvarno horor, nestaje tlo pod nogama, trenutak u kome ne znam kakav se to svijet otvara preda mnom. Ljubav je uvijek ideologija, svako volim te podrazumijeva to da nisam sam, nego cijeli kontekst koji stoji iza nas i određuje nas”, kaže Marković Matthis. Nelagoda na kraju romana tjera na propitivanje zašto danas nismo u stanju misliti budućnost.

Ne propustite CEMENT – ljubav u doba revolucije.

ZKM web vijesti_-2ZKM Citanje Kazalista Cement ZKM web vijesti_-3ZKM Citanje Kazalista CementZKM web vijesti_-4ZKM Citanje Kazalista Cement ZKM web vijesti_-5ZKM Citanje Kazalista CementZKM web vijesti_-6ZKM Citanje Kazalista Cement ZKM web vijesti_-7ZKM Citanje Kazalista CementZKM web vijesti_-8ZKM Citanje Kazalista Cement ZKM web vijesti_-9ZKM Citanje Kazalista CementZKM web vijesti_-10ZKM Citanje Kazalista Cement ZKM web vijesti_-11ZKM Citanje Kazalista Cement

Prijava na newsletter