Čitanje kazališta: SVJETLO PADA – LIGHT FALLS - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

Čitanje kazališta: SVJETLO PADA – LIGHT FALLS

Objavljeno: 28.09.22.
Čitanje kazališta: SVJETLO PADA – LIGHT FALLS

Zagrebačko kazalište mladih poziva vas na prvo Čitanje kazališta u novoj sezoni, četvrtak, 6. listopada u 18h,  dvorana Polanec.
Pozivamo vas na tribinu Čitanje kazališta ususret premijeri predstave SVJETLO PADA / LIGHT FALLS Simona Stephensa u režiji velikog Janusza Kice.
Tribinu otvaraju dr.sc.Tihana Klepača s Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta i Vedrana Klepica kao vodeći glas ženskog dramskog autorstva mlađe generacije.

Tribina je posvećena kontekstu suvremene britanske drame, analizi dramaturgije koju ćemo gledati uprizorenu te strukturama unutarnjih i vanjskih dijaloga, iskustvima čitanja sugovornica.
Autor i voditelj tribine je pisac i novinar Srđan Sandić.

 Ulaz slobodan.

Drama Svjetlo pada (2019.), okrutna i nježna, istodobno je i prikaz jedne disfunkcionalne obitelji rasute po sjeveru Engleske i duboka meditacija o smislu života koji najjače bljesne u blizini smrti. Radnju pokreće unutarnji dijalog sa samom sobom žene od pedesetak godina, u trenutku u kojem iznenada umire od moždanog udara, trenutku koji se potom izmiče iz vremenskog slijeda  i povezuje situacije u kojima se nalaze njezine dvije kćeri, sin i muž.  A ona im, u tom izmaknutom trenutku, može svjedočiti, pa čak i reći ono što je ostalo neizgovoreno i nezavršeno. Eliptične, paralelne, scene i dijalozi vode do preciznih psihoških profila, u samu srž transgeneracijske traume, uz gorki humor i hrabru nadu u zalječenje, bez imalo patetike i suvišnih riječi.

Svjetlo koje pada ono je koje obasjava i ono koje se gasi.

Prijava na newsletter