„Čitanje kazališta“ ususret premijeri PANSION EDEN - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

„Čitanje kazališta“ ususret premijeri PANSION EDEN

Objavljeno: 28.11.18.
„Čitanje kazališta“ ususret premijeri PANSION EDEN

Pozivamo vas na ZKM-ovu tribinu „Čitanje kazališta“ 5.prosinca 2018., srijeda, u 19 sati, dvorana Polanec.
Gost je redatelj slavni Árpád Schilling  
Árpád Schilling, renomirani mađarski redatelj, postavit će uskoro u ZKM-u premijerno autorski projekt Pansion Eden. O Schillingovu teatru, umjetnosti i aktivizmu, ali i o novoj predstavi čut ćete na kazališnoj tribini pod nazivom:
JESMO LI (MI) KRIVI?
autor i voditelj Srđan Sandić

Više o projektu:
Schillingova režija u Zagrebačkom kazalištu mladih ujedno je njegova prva režija u Hrvatskoj.  U Zagreb je došao s idejom scenarija i s glumcima ZKM-a gradio je autorski projekt, najprije je predstava dugo imala radni naziv Furgon, nakratko se zvala i Pansion Rajski vrt, a kad je predstava dovršena dobila je naslov PANSION EDEN.

 Schilling u ovoj predstavi gradi priču o snovima, strahovima i željama jedne obitelji koja pokušava preživjeti usred rata i kapitalističkih pravila, kad moraju učiniti i neke ružne stvari, a onda ih pokušavaju sakriti. S koautoricama, Juli Jakab i Evom Zabezsinszkij, Schilling dolazi u Zagreb s vrlo uznemirujućom pričom koju su ponijeli sa sobom od kuće, a koja je kad su bili u prvoj fazi osmišljavanja fabule ovoga komada, u Mađarskoj upravo doživjela svoj sudski epilog. Krijumčari ljudi otpočetka su znali da vozilo, hladnjača, nije prikladno za prijevoz živih bića i dogodila se tragedija. Osjećaju li se oni, kojih se to tiče, i u kojoj mjeri odgovornima? Kad tajne počinju izlaziti na vidjelo, kad u obitelji moraju priznati što su učinili, isprepleću se laži, strahovi, želje, ali i zlouporaba moći, korupcija i religijska uvjerenja.

 Premijera: 15. prosinca 2018.

Prijava na newsletter