DORA RUŽDJAK PODOLSKI DOBITNICA JE NAGRADE ZA NAJBOLJU REŽIJU NA 32. GAVELLINIM VEČERIMA ZA REŽIJU PREDSTAVE „ČRNA MATI ZEMLA” - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

DORA RUŽDJAK PODOLSKI DOBITNICA JE NAGRADE ZA NAJBOLJU REŽIJU NA 32. GAVELLINIM VEČERIMA ZA REŽIJU PREDSTAVE „ČRNA MATI ZEMLA”

Objavljeno: 23.10.17.
DORA RUŽDJAK PODOLSKI DOBITNICA JE NAGRADE ZA NAJBOLJU REŽIJU NA 32. GAVELLINIM VEČERIMA ZA REŽIJU PREDSTAVE „ČRNA MATI ZEMLA”

Dora Ruždjak Podolski za režiju predstave „Črna mati zemla”, nastale prema romanu Kristiana Novaka i dramatizaciji romana Tomislava Zajeca, dobila je na 32. Gavellinim večerima Nagradu za najbolju režiju. U obrazloženju nagrade tročlano prosudbeno povjerenstvo u sastavu Ivana Buljan Legati, Sebastijan Horvat i Damir Karakaš ističe: „Riječ je o složenome i osebujnom scenskom uprizorenju opsežnoga i jezično zahtjevnoga istoimenog romana Kristijana Novaka koje okuplja sedamnaest članova ansambla Zagrebačkog kazališta mladih kojemu su u ovoj predstavi pridruženi jedan dječak i jedan glazbenik. U priči o primordijalnim silama i mračnim ljudskim tajnama, ljudskome prokletstvu, črnoj zemli koja nas strpljivo nosi na svojim plećima, neizvjesnosti, nasilju, izopćenosti, izopaćenosti, pečatima koji ostaju za cijeli život, ali i ljubavi nižu se prizori nesretnih sudbina, bizarni događaji izmiješani s idiličnim motivima djetinjstva u tranzicijskom Međimurju. U tom mračnome, zamršenom orkestru ljudskih tajni redateljica Dora Ruždjak Podolski postiže istovremeno dinamičnost i suptilnost scena u kojima se u pravoj mjeri i po dubokoj unutarnjoj potrebi otvaraju točni i izrazito emotivni glumački odnosi, a glazba, koja se u predstavi izvodi u živo, teče linijom međimurskog dijalekta naglašavajući suptilne vibracije ljudskih osjećaja.”

U toj emotivno snažnoj predstavi glume: Adrian Pezdirc, Dado Ćosić, Doris Šarić Kukuljica, Urša Raukar, Pjer Meničanin, Milica Manojlović, Nataša Dorčić, Mia Biondić, Dora Polić Vitez, Suzana Nikolić, Barbara Prpić, Nadežda Perišić Radović, Damir Šaban, Danijel Ljuboja, Zoran Čubrilo, Jasmin Telalović, Mateo Videk, Stanko Kovačić te Nikola Ljutić / Leon Bujanović.

Prijava na newsletter