DUBROVAČKE LJETNE IGRE U ZAGREBU - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

DUBROVAČKE LJETNE IGRE U ZAGREBU

Objavljeno: 12.09.19.
DUBROVAČKE LJETNE IGRE U ZAGREBU

Dramska uspješnica Dubrovačkih ljetnih igara POD BALKONIMA Ranka Marinkovića u režiji Darija Harjačeka, dramaturgiji Vedrane Klepice i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, na sceni Zagrebačkog kazališta mladih prikazat će se u petak, 13. rujna 2019. u 20 sati. Gostovanjem ove predstave amblematične za Mediteran i Igre, koja je nastala prema motivima istoimene zbirke novela viškog Voltairea Ranka Marinkovića, obilježavanju 70. godišnjice Dubrovačkih ljetnih igara u Zagrebu priključio se i ZKM. U predstavi Pod balkonima nastupaju i glumci ZKM-a Doris Šarić Kukuljica, Maro Martinović i Dado Ćosić.

 

Više o predstavi:

Bard Mediterana, viški Voltaire, i ponajveći hrvatski književnik druge polovice 20. stoljeća, Ranko Marinković za Dubrovnik je bio intimno i obiteljski vezan, a njegov utjecaj na hrvatsko kazalište neizmjeran je, iako je na Igrama izveden samo Zagrljaj (1959) i Glorija (1980), stoga ne čudi što je festivalska publika lani pozdravila Marinkovićev povratak na Igre. Ova predstava donosi britku kritiku društva uz karakterističan Marinkovićev humor, a njegov istančani mediteranski senzibilitet dodatno je podcrtan uspjelim dramaturškim pristupom. Vrijeme je pred Drugi svjetski rat, fašizam buja, ekonomski se odnosi raspadaju i ljudi nisu sigurni kako će održati vlastitu egzistenciju, kako će održati svoje domove i obitelji. Predstava rastvara temu takve propasti, temu klasnog pitanja i odnosa s Bogom, odnosa prema ideji nade te odnosa prema zajednici. Suvremenost teksta i sličnost s današnjim političkim, društvenim te ekonomskim trenutkom zapanjujuća je.

 „Ranko Marinković je autor čije je mjesto u korpusu svjetske literature, njegovi likovi su toliko živi i iz te perspektive, bilo je lako stvoriti kostur iz kojeg se glumcima može dati materijal od kojeg mogu raditi čudesa” – istaknuo je Dario Harjaček nakon prošlogodišnje premijerne izvedbe na Dubrovačkim ljetnim igrama naglašavajući lakoću i užitak rada s Festivalskim dramskim ansamblom ili hrvatskom glumačkom reprezentacijom, kako ih je sam nazvao.

 Članovi Festivalskog dramskog ansambla koji su ostvarili sjajne glumačke kreacije Marinkovićevih otočkih ridikula, patrijarha, prosječnih i manje prosječnih pojedinaca jesu: Marko Makovičić, Doris Šarić Kukuljica, Helena Buljan, Maro Martinović, Dado Ćosić, Nikša Butijer, Dušan Gojić, Ugo Korani, Livio Badurina, Nataša Kopeč – koja je za ulogu Olive u ovoj predstavi lani dobila nagradu Orlando – Linda Begonja, Jelena Miholjević, Ema Pralas, Josip Brakus, Marin Klišmanić i Ivan Pašalić. Scenografiju potpisuju Vesna Režić, kostimografiju Doris Kristić, glazbu Nenad Sinkauz, a oblikovanje svjetla Elvis Butković.

Prijava na newsletter