‘Eichmann u Jeruzalemu’ – najbolja predstava u 2019. prema izboru Tportala - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

‘Eichmann u Jeruzalemu’ – najbolja predstava u 2019. prema izboru Tportala

Objavljeno: 07.01.20.
‘Eichmann u Jeruzalemu’ – najbolja predstava u 2019. prema izboru Tportala

Prema izboru Tportala na hrvatskoj kazališnoj sceni ZKM je u 2019. imao najbolju predstavu 'Eichmann u Jeruzalemu', najaktualniju predstavu 'Mi i Oni' i najbolju koprodukciju 'Imaginarna Europa'. Čestitke autorskim timovima i glumačkom ansamblu ZKM-a. 

https://www.tportal.hr/kultura/clanak/kazalistem-su-2019-dominirale-drustveno-relevantne-teme-pop-kazaliste-i-izvrsni-domaci-dramski-tekstovi-a-kazalisne-su-se-kuce-pocele-razlikovati-po-svojim-repertoarnim-politikama-foto-20200103

ZKM svojim repertoarom pokazuje da je kazalište koje ne bježi od društveno relevantnih istraživačkih kazališnih projekata kao što su bili 'Eichamann u Jeruzalemu', 'Mi i oni' i 'Mladež bez Boga.

Najbolja predstava u 2019. bio je društveno angažirani autorski projekt slovenskog redatelja Jerneja Lorencija 'Eichmann u Jeruzalemu'. Predstava nije samo aktualizirala pakao holokausta i njegovih razornih posljedica nego je kazališnim sredstvima ukazala i na lokalni problem, što je u današnjem miljeu relativiziranja ustaškog pozdrava i činjenica o logoru Jasenovac pitanje od prvorazrednog značaja.

Najaktualnija predstava u 2019. bio je kazališno-aktivistički i društveno angažirani projekt 'Mi i Oni', praizveden u ZKM-u, u kojem su redatelj Dario Harjaček i dramaturginja Katarina Pejović, progovorili o problemima zastarjelog i birokratiziranog školskog sustava u Hrvatskoj, koji proizvodi antagonizme na relaciji 'mi' i 'oni', te nezadovoljstvo i frustracije kod svih uključenih u proces obrazovanja - nastavnika, roditelja i učenika.

Najkoprodukcija u 2019.
bila je autorski projekt Olivera Frljića 'Imaginarna Europa', realiziran u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Schauspiela iz Stuttgarta i Novog kazališta iz Varšave, u izvedbi multinacionalnog Europskog ansambla.

Prijava na newsletter