„HAMLET“ NA FESTIVALU „NET“ U MOSKVI - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

„HAMLET“ NA FESTIVALU „NET“ U MOSKVI

Objavljeno: 17.09.15.
„HAMLET“ NA FESTIVALU „NET“ U MOSKVI

Predstava „Hamlet“ Williama Shakespearea, u režiji Olivera Frljića,  gostuje 18. i 19. studenoga 2015. na  festivalu NET u Moskvi.
Festival NET (New European Theater) kazališni je festival koji od 1998. godine uz potporu Ministarstva kulture Ruske Federacije i partnerstvo Fundacije Mikhail Prokhorov, kulturnoj i najširoj ruskoj javnosti predstavlja originalni pogled na suvremeni internacionalni teatarski prostor.

Kao ruski kazališni „prozor u Europu», NET Festival uzima u zadatak svake godine lokalnoj zajednici (a riječ lokalno u ruskom kontekstu dobiva daleko širi smisao) otkriti nova značajna imena, a kroz njih i trendove u suvremenoj misli i estetici uopće.

U to smislu poziv NET Festivala upućen Zagrebačkom kazalištu mladih predstavlja konkretno priznanje kazalištu i hrvatskoj kulturi uopće, priznanje da je cilj ucrtavanja grada Zagreba u kartu kulturnih metropola Europe ostvaren te da je hrvatska kultura jedna od onih koje stoje na pramcu suvremenih ideja i kreacija, zajedno s drugim europskim kulturnim tradicijama kojima civilizacijski i povijesno pripada.

«Hamlet» u čitanju Olivera Frljića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih bit će prvo predstavljanje hrvatskog kazališta uopće u okviru NET Festivala od njegovog osnutka. S dvije izvedbe, hrvatski «Hamlet» će na istoj pozornici naše umjetnike postaviti uz bok onima koje Europska kulturna javnost već naziva najvećima, kao što su Thomas Ostermeier (Schaubühne/Berlin), Michael Thalheimer, Katie Mitchell, Ivo van Hove (Tonnelgroup/Amsterdam) ili Peter Brook ( Bouffes du Nord/Paris). Doveden u takav kontekst, «Hamlet» Zagrebačkog kazališta mladih prelazi vlastite granice i od izvrsne predstave koja od ožujka 2014. godine puni dvorane i inicira razgovor (o klasicima, junacima, moralu ili ljubavi), prerasta u hrvatskog kulturnog ambasadora i ambasadora hrvatske kulture u sredini koja nam je geografski i kulturno danas udaljena, unatoč prometnoj povezanosti i povijesnim vezama.

http://www.rtlb.ru/en_festivals_item/148

 

Prijava na newsletter