IN MEMORIAM DRAGO TURINA (1943 – 2020) - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

IN MEMORIAM DRAGO TURINA (1943 – 2020)

Objavljeno: 21.01.20.
IN MEMORIAM DRAGO TURINA (1943 – 2020)

Drago Turina, u kazališnim krugovima poznatiji kao Čarli Turina, veliko ime suvremene hrvatske scenografije, jedan je dio svoga radnoga vijeka proveo u Zagrebačkom kazalištu mladih. Autor je scenografskih rješenja velikog broja ZKM-ovih predstava među kojima se posebno ističu Obsidio Sigetiana (1970.), Štrokoloko i Malapala (1972.), Maksimilijan Zviždukalo (1972.), Magic & Loss (1992.), Charlie Brown i Božićna pjesma (1993.) te Zaštićena zona (2002.).

 Za Čarlija Turinu scenografija nije bila tek običan statičan dekor, već ju je poimao kao organski dio cjeline kazališne predstave. Scenografija je bitan element predstave te ravnopravan partner glumi i režiji s kojima je uvijek u suigri te se ne može svesti na dizajn i na vizualnu podlogu. Ovakvo razmišljanje određuje i Turinin umjetnički rad te ga čini modernim scenografom i u ideji i u izvedbi.

 Scenografijom se počeo baviti šezdesetih godina 20. stoljeća, a zanimljivo je da je njegovo osnovno akademsko obrazovanje bio studij brodogradnje zbog čega je bio sposoban svoje kreacije osmisliti i tehnički. Ostvario je preko dvije stotine scenografija, uglavnom kazališnih, ali i filmskih i televizijskih.

 Svoje je radove izlagao na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama, a njegove su scenografije uvrštene u mnoga domaća i međunarodna izdanja. Dobitnik je i brojnih nagrada za svoj stvaralački rad između ostaloga i Nagrade hrvatskog glumišta (1994.) te Nagrade ULUPUH-a za životno djelo (2018.).

Prijava na newsletter